Google

pondělí 4. února 2008

Životní prostředí, nebo Bursíkovy ambice.














Podle nového zákona připraveného Ministerstvem životního prostředí ČR bude od 1. ledna 2014 zakázáno při vytápění rodinných domů používat kotle, které nesplňují ekologické limity.

Není známo, jakým způsobem chce Bursíkova Strana zelených, která ovládla ministerstvo životního prostředí, kontrolovat domácnosti. Ministerští úředníci poukazují na zahraniční praxi, například v Rakousku a Německu mohou kontrolní orgány do domů vstupovat. To ovšem v ČR, kde mají právo a liberalizmus jiné tváře, není dost dobře možné.

Padl také slib, že na pořízení nových "ekologických" kotlů bude poskytován příspěvek až do výše 50 procent ceny. Nebude se to týkat kotlů na uhlí. Čím však se bude v ekologických kotlích topit, je zatím záhadou, když topení elektřinou a zemním plynem je ekonomicky i technicky dostupné jen určité části obyvatelstva.

Rovněž návrhy na spalování biomasy jsou více z říše pohádek než ze znalosti situace. Na rozdíl od jiných zemí obhospodařují v ČR většinu lesních a polních ploch velké firmy, pro které je výhodnější jiný druh podnikání než pěstování biomasy pro venkovské obyvatelstvo. Navíc toto palivo by určitě několikrát převýšilo cenu uhlí, i zatíženého ekologickými a jinými daněmi.

Údaje o zamoření ovzduší je samozřejmě brát s rezervou, obzvlášť na venkově, který na Bursíkův výnos nejvíce doplatí. I zde platí staré pořekadlo: "Pán upadne a sedlák si nohu zláme." Velkoměsta, průmyslové oblasti a frekventované autostrády jsou zaprášeny a zamořeny emisemi projíždějících deseti- a statisíců automobilů, které za jediný den vyprodukují více škodlivin než za celý rok všechna kamna v kterékoli průměrné vesnici. Přesto trest padne na vesnice

Protože to není první útok ze Strany zelených proti vesnickému obyvatelstvu, není možné se ubránit dojmu, že na prvním místě se nejedná o zlepšení tolik oplakávaného životního prostředí, ale o Bursíkovu předvolební kampaň. Tento ambiciozní politik si spočítal, že většina voličů bydlí ve městech, a tak se uchyluje jen k takovým ekologickým požadavkům, které se velkých měst nedotknou. Proto se s dostatečným předstihem snaží lacinými sliby zajistit hlasy městského obyvatelstva, už dost omámeného líbivými frázemi o nutnosti ozdravit životní prostředí.

Navíc se začínají silně projevovat rozdíly v příjmech ve městech a na venkově. Dochází k situaci, kdy na straně městského obyvatelstva jsou finance, na straně vesnického obyvatelstva nemovitosti. Protože v ČR peníze vítězí nad vším, země se majetkovými rozdíly začíná podobat banánovým republikám ve střední a Jižní Americe, zákonitě přichází tlak na ovládnutí venkovského obyvatelstva, zbavit ho nemovitého majetku a z vesnic vytvořit snobské osady s velkým množstvím přijíždějících a odjíždějících luxusních aut.

Paradoxem je, že právě Strana zelených, u které by se dalo předpokládat, že bude hájit zdravé venkovské prostředí, se chce postavit vedle dalších měšťanských likvidátorů starých českých vesnic.

Žádné komentáře:

Okomentovat