Google

sobota 16. února 2008

Novodobá česká politika se narodila u kůlu v plotě.

O tom, že český parlament je nejsledovanější a nejveselší české divadlo, většina lidí žijících v této maličké středoevropské zemi nepochybuje. Možná, že se takové nenajde v celé Evropě, jestli ne na celém světě.


Kde jinde si začnou nejvyšší představitelé státu nadávat, slušně i sprostě, pomlouvat se, vyhrožovat, posílat si náboje a střelný prach, aby nakonec jako nejlepší kamarádi si společně odhlasovali zvýšení platu a šli na pivo? Takovou solidaritu nemohou pokazit ani nemoci, které přijdou právě v době kdy se má lámat chleba. Přitom by stačilo vrátit se k osvěčeným praktikám dr.Grünsteina, ke klystýru a aspyrinu. Preventivně, samozřejmě.

"Celý svět je divadlo a všichni lidi jsou herci," kdysi za kanálem, jenž dělí Evropu od Británie, napsal geniální dramatik, mimo řady nesmrtelných divadelních her. Češi však berou divadlo, drama i komedii, a celkově humor, trochu jinak než ostatní svět. Z okolních zemí snad nám nejvíce rozumí Rakušané, Slováci a Bavoráci, méně ostatní Němci a Poláci. Jaký mají smysl pro český humor Rusové, Ukrajinci a další národy na východ od Užhorodu jsme se mohli přesvědčit z pobytu armád v roce 1945 a po roce 1968. Pro ně by i Švejk měl kvůli zesměšňování císaře pána, úředníků a všech nadřízených důstojníků a poddůstojníků být zastřelen, pověšen a upálen.

S Husákem moc legrace nebylo, ale zato jeho nástupce v čele vládnoucí strany Milouše Jakeše je možné označit za zakladatele novodobých českých politických komedií. Dnes se jeho projevy zdají nudné, byly překonány, ale ve své době se jimi česká veřejnost bavila nádherně. Ani s jeho pomocníky Štěpánem, Fojtíkem atd. nebyla vždy jen nuda. Čím vzteklejší a hloupější politik, tím je s ním větší sranda.

Po listopadu české obyvatelstvo bez dramatické politické zábavy být nemohlo, v čele státu byl dokonce dramatik. Proto volilo stranu erotickou i stranu přátel piva, do sněmovny se dostal dokonce komunistický cenzor Sládek se svou komediantskou společností. Čop, Sládek, Procházka, Pinta, Kristová, Bureš a Bobošíková měli jako prezidentští kandidáti však jen jepičí život. Odhalení falešných doktorů, včetně ministra Kalvody, a tajemní sponzoři jen podpořili tragikomické směry, kterými se česká politika vydala. Včerejší volba českého prezidenta to jen potvrdila.

Žádné komentáře:

Okomentovat