Google

sobota 23. února 2008

Před 59 lety schválen zákon o JZD.

§1 - V zájmu zajištění blahodárného rozvoje zemědělského družstevnictví a odstranění dosavadní roztříštěnosti družstevní činnosti v zemědělství jako dědictví minulosti budou zakládána na základě dobrovolnosti jednotná zemědělská družstva, která mají sjednotit dosavadní různá zemědělská družstva a přinést významný prospěch pracujícím zemědělcům."

Těmuto slovy začínal první paragraf zákona o zemědělském družstevnictví, jenž byl přijat 23.února 1949. Byl to právní podklad pro násilnou likvidaci soukromého vlastnictví a zbavení venkovského obyvatelstva tradiční svobody v práci i životě; takový zásah do vesnických vztahů nemá v historii českých zemích obdoby.

V roce 1949 bylo v českém zemědělství více než tři čtvrtě milionu zermědělských podniků, jejichž průměrná výměra byla necelých 5 ha. V roce 1959, po dovršení kolektivizace, zůstalo jen bezvýznamné množství malých zemědělských podniků, ostatní zemědělci, včetně majetku, byli víceméně násilně nahnáni do jednotných zemědělských družstev, jichž bylo okolo osmi tisíc, o průměrné velikosti 350 ha.

Záko o JZD byl výsměchem i komunistické ústavě z 9. května 1948, která ve svém XII. článku hovořila o ochraně drobného a středního podnikání.
Více...

Žádné komentáře:

Okomentovat