Google

středa 13. února 2008

Stlačený vzduch trhal střeva.

V českobudějovické nemocnici bojuje o život učeň Středního odborného učiliště v Třeboni. Klukovská hra skončila tragédií, když jeden druhému fouknul vzduch z dílenského vzduchojemu do konečníku.

Vzduch a plyny ve střevech nejsou u lidí příjemnou záležitostí ani v malém množství, i když zvuky uvolnění někdy jsou předmětem zábavy. Každý zkušený zemědělec a chovatel ví, jak vypadá nafouknutí střev u zvířat. Je to bolestivá a nebezpečná záležitost. S králíkem sedícím v koutě s naježenými chlupy se setká každý králíkář.U přežvýkavců dochází k hromadění plynů v bachoru, které se v nejtěžších případech musí řešit propíchnutím bachoru. Hojné bývaly koliky u koňů, kteří měli málo pohybu.

Foukání vzduchu do střev je údajně možné, ovšem v přiměřeném množství. Ve Švédsku ještě nedávno vystupoval umělec, který vzduchem vypouštěným přes řitní otvor vyluzoval árii. Na jeho koncerty chodily stovky lidí. Zachovaly se i zprávy z počátku 20.století, že v USA tímto způsobem koncertovala celá kapela.

To, že by jakékoliv nepřirozené využívání tělesných orgánů bylo příliš zdravé, lze těžko potvrdit. Proč to lidé dělají, na to nelze asi jednoznačně odpovědět. Pokud se tím živí cirkusoví umělci, sportovci a různí rekordmani dalo by se to pochopit, ale dělat to jen kvůli předvádění před kamarády je jistým projevem vlastní ubohosti a neúcty k vlastnímu zdraví.

„Zranění učně je velmi těžké. Stlačený vzduch z kompresoru, když se aplikuje do uzavřené tělní dutiny, tak roztrhá střeva a další břišní orgány. Jednak je to zničí, navíc vnitřním krvácením hrozí přenos infekce a život člověka je v ohrožení,“ uvedl ředitel záchranky s tím, že podobný tragický případ za svou praxi nepamatuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat