Google

středa 6. února 2008

Stát Utah založili mormoni.

Češi mají svého praotce, jenž podle legendy vylezl na kopec Říp, rozhlédl se a svému kmenu oznámil, že se v krajině usadí. Podobná, ale skutečná událost se odehrála na území Severní Ameriky, i když o tisíc let později, než se stalo v končinách českých.

23. července 1847 vystoupil Brigham Young, předák mormonské církve, na pahorek poblíž Velkého solného jezera (stát Deseret - později Utah) rozhlédl se po pustém údolí a po třpytící hladině jezera a prohlásil: "Zde je to místo."

Mormonskou církev založil, na základě údajného zázračného vidění do minulosti amerických indiánů, kolem roku 1830 v New Yorku jakýsi Josef Schmith. Malá skupina věřících se brzy rozrostla, vytvořila svůj vlastní společenský řád a získala nemalou hospodářskou a politickou moc.

Aktivity sekty mormonů vyvolávaly nevoli mezi ostatními lidmi i ve vlastních řadách, a tak docházelo k násilnostem, které vyvrcholily vraždami Josefa Schmitha a jeho bratra. Mormoni byli nuceni stěhovat se z jedné osady do druhé. Ve státě Illinois založili vlastní osadu Navoo, která se během neuvěřitelně krátké doby rozrostla na dvacetitisícové město, v němž byly mormonské kostely a školy včetně univerzity. Mormoni měli vlastní milici a vlastní politiky, kteří silně zasahovali do chodu státu.

Na počátku roku 1846 se skupina energických lidí kolem Brighama Younga rozhodla opustit Navoo, vydat se na západ a založit tam vlastní Sion. Jejich putování mělo začít v únoru 1846. Murmonští průkopníci chtěli na trase 2000 km zakládat osady, obdělávat půdu, zasít obilí, prostě vytvořit dobré podmínky pro putování dalších příslušníků sekty, kteří by během cesty do nového domova mohli sklízet úrodu.

Z těchto plánů ještě sešlo, neboť vypukla válka Spojených států s Mexikem a mormoni museli do boje vyslat 500 mužů. Teprve v roce 1847 se první mormonští pionýři mohli na západ vydat.

Když dosáhli údolí u Solného jezera a rozhodli se v něm usadit, pomodlili se a hned první den se pokusili orat, aby brzy měli novou úrodu. Bohužel půda byla vyprahlá, neschopná obdělání. Noví usedlíci však byli lidé prozíraví, podnikaví a pracovití, nesložili ruce v klín, ale dali se do stavby přehrady, jejíž vody zakrátko rozsáhlé plochy úrodné půdy zavlažily, umožnily ji obdělávat. Tím byly položeny základy pro blahobyt nových osadníků. 23.červenec 1847, den, kdy mormoni do údolí u Solného jezera přibyli, je slaven jako den založení státu Utah.

Mezitím se do světa vydali mormonští misionáři, aby do nového Sionu lákali ovečky. Dařilo se jim, obyvatel Utahu rychle přibývalo, přicházeli usedlíci nejen ze Spojených států, ale i z Anglie, Norska, Dánska a Švédska.

V roce 1850 se stát Utah stal teritoriem Spojených států. Brigham Young, zakladatel tamních osad, byl zvolen prvním guvernérem. Jeho vláda však zájmy Spojených států ignorovala. Prezidentovi nezbývalo než do Utahu poslat armádu.

Mormoni se podřídili ve všem, mimo mnohoženství. V roce 1862 sice americký kongres přijal zákon, jenž polygamii zakazoval, ale mormoni ho nerespektovali a ženili se s více ženami i nadále. Teprve v roce 1890 byla mormonská církev přinucena mnohoženství zakázat. V roce 1896 se Utah stal jedním ze států severoamerické Unie.
)
Z mormonské sekty se během šedesáti let stala poměrně velká církev, která má v celém světě asi 13 milionů členů (v ČR je asi 1600 mormonů). Mormonská církev, která údajně stále roste, zakazuje svým členům kouřit a pít alkohol a kávu. Její kazatelé jsou neúspěšní v předpovídání konce světa.
Autor: Katarina Fischerová, 2.2.2007

3 komentáře:

  1. Clanek je docela přesný, až na poslední větu, že mormonští kazatelé nejsou úspěšní v předvídání konce světa. To si asi autor spletl s nějakou jinou církví. Mormoni konec světa nepředvídají, základní naukou je, že pouze Bůh sám ví, kdy přesně nastanou veliké změny ve světě, který dnes známe. Ale i tak by to nemělo být nazýváno koncem světa, možná koncem jedné éry, ze které ale bude mít spousta věcí svou přirozenou kontinuitu, neboť lidé se nejsou schopni tak rychle měnit a Bůh nikdy nebude diktátorem, který by nás násilím přinutil žít byť podle sebelepšího řádu. Mirek

    OdpovědětVymazat
  2. Co to bylo -Aneb jak se dá naplňovat svědectví Josefa Smitha
    V neděli 11.10 jsme šli do kaple Církve Ježíše Krista Posledních Dnů- nic zlého netuše ,ale to co jsme zažili to byl pro nás co by 22 let Jemu sloužící šok .Z kaple si některé dámy udělali svým oblečením Módní salon a některé dokonce Vykřičený Podnik Už jen ta tyčka scházela . Někteří Pánové samozřejmě tyto nemohli nenásledovat a tak kontrovali v různých nejenom "Smradech " levných či dražších parfémů -Zkrátka hrůza děs zmat -Pro nás chaotický stav !!Museli jsme Utéct ,protože to se nedalo . Oficiálně šlo o Konferenci !!! Jestliže někdo hlásá na svých stránkách ,že to či ono Tak by to ti Pokřtění měli víc chápat pokoru atd dodržovat jako mi věřící ,ale k Obrazu jeho Dělat -nebo snad ne ???? Pak by šlo o další z paskvilů -děkuji -nechci .Kéž na toto rychle shora jmenovaná Církev dojde a začne rychle Toto řešit -neboť vězte v knize Mormon je Vše co bude s takovýmto počínáním NÁSLEDOVAT -Štěstí pro nás ,že nejsme jedni z těch kteří se na tomto zkázonosném díle podílejí !!!

    OdpovědětVymazat
  3. V neděli 11.10 jsme šli do kaple nic zlého netuše ,ale to co jsme zažili to byl pro nás co by 22 let Jemu sloužící šok Z kaple si některé dámy udělali Módní salon a některé dokonce Vykřičený Podnik Už jen ta tyčka scházela . Někteří Pánové samozřejmě tyto nemohli nenásledovat a tak kontrovali v různých nejenom "Smradech " levných či dražších parfémů -Zkrátka hrůza děs zmat -Pro nás chaotický stav ,Museli jsme Utéct ,protože to se nedalo . Oficiálně šlo o Konferenci !!! Jestliže někdo hlásá na svých stránkách ,že to či ono Tak by to ti Pokřtění měli víc chápat pokoru atd dodržovat jako mi věřící ,ale k Obrazu jeho Dělat -nebo snad ne ???? Pak by šlo o další z paskvilů -děkuji -nechci .Kéž na toto rychle dojdete a začnete rychle řešit -neboť vězte v knize Mormon je Vše co bude s takovýmto počínáním NÁSLEDOVAT -Štěstí pro nás ,že nebudeme jedni z těch kteří se na tomto zkázonosném díle podílejí .

    OdpovědětVymazat