Google

úterý 26. února 2008

Zjednodušení obchodu v EU.

Evropský parlament schválil na plenárním zasedání 21. února 2008 návrh nařízení o vzájemném uznávání v oblasti volného pohybu zboží na vnitřním trhu (přesně nařízení, kterým se stanoví postupy týkající se uplatňování určitých vnitrostátních technických pravidel u výrobků zákonně uváděných na trh v jiném členském státě a kterým se zrušuje rozhodnutí 3052/95/ES).

Souhlas Evropského parlamentu musí ještě potvrdit Rada EU, patrně na květnovém zasedání. Přijetí návrhu zlepší postavení podnikatelů ve vztahu ke kontrolním úřadům při obchodování se zbožím na vnitřním trhu EU.

Návrh byl Evropskou komisí zveřejněn v únoru loňského roku a jeho cílem je zlepšit praktické uplatňování principu vzájemného uznávání v oblasti neharmonizovaných výrobků. Na základě tohoto principu mají výrobky vyrobené nebo uvedené na trh v jednom členském státě zajištěn volný pohyb v rámci celé Evropské unie.

Návrh nařízení stanoví pravidla pro postup národních orgánů v případě, že hodlají omezit volný pohyb konkrétního výrobku, tj. aplikovat národní technický předpis namísto principu vzájemného uznávání, a zároveň zaručuje podnikatelům možnost uplatnit proti tomuto postupu připomínky ještě předtím, než je vydáno konečné rozhodnutí. Konečně pak návrh předpokládá vytvoření kontaktních míst v každém členském státě. Ta budou podnikatelům poskytovat informace ohledně přístupu na trh a informovat o administrativních procedurách v oblasti volného pohybu zboží.

Návrh nařízení byl na pracovní úrovni členskými státy projednáván během německého, portugalského a slovinského předsednictví a od počátku byl většinou členských států podporován. Během slovinského předsednictví se podařilo text dokončit a domluvit kompromisní znění návrhu, se kterým souhlasily jak členské státy, tak Evropská komise a Evropský parlament. Tento text byl také Evropským parlamentem schválen. (MZe)

Žádné komentáře:

Okomentovat