- Jsou zdravé
Biopotraviny obsahují v průměru větší množství vitaminu C a nezbytných minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo a chrom, a stejně tak antioxydantů, důležitých v boji proti rakovině. Několika studiemi bylo dokázáno, že biozelenina a bioovoce obsahují až o 50 % více vitaminů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci.
- Neobsahují přídavné látky a „éčka“
Biopotraviny neobsahují přídavné látky, které mohou způsobovat zdravotní problémy, jako jsou srdeční onemocnění, osteoporózaa, migrény a hyperaktivita.
- Neobsahují pesticidy
Ekologicky pěstované plodiny nejsou kontaminovány jedovatými chemikáliemi. Mají oproti konvenčním plodinám nižší obsah dusitanů.
- Neobsahují geneticky modifikované organismy
V systému ekologického zemědělství nejsou genově upravené rostliny a suroviny povoleny. Pokud konzumujete nebiopotraviny, téměř jistě konzumujete GMO (geneticky modifikované organismy). Například americké statistiky uvádějí u sóji a kukuřice vice než 55% podíl geneticky pozměněné produkce.
- Neobsahují zbytky antibiotik a růstové hormony
Hospodářská zvířata chovaná intenzivním způsobem jsou často krmena antibiotiky, hormony, léky proti parazitům a jinými léčivy bez ohledu na to, jsou-li nemocná, nebo ne. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno.
- Podporují “správnou” ekonomiku
Biopotraviny ve skutečnosti nejsou dražší než konvenční potraviny, protože konvenční produkce je zaplacena ještě několikrát, skrytě a nenápadně, z našich daní. Při konzumaci biopotravin platíme jen férovou cenu produktu.
- Ekozemědělci a biovýrobci udržují vysoké standardy
Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Standardy ekologického zemědělství jsou ukotveny v evropské legislativě. České bioprodukty jsou certifikovány tzv. Osvědčením o původu bioproduktu (biopotraviny) a jejich označení ochrannou známkou BIO - Produkt ekologického zemědělství. - Ekozemědělci pečují o zvířata
Zdraví, pohoda a přirozené podmínky k životu zvířat (tzv. welfare)mají své pevné místo v systému ekologického hospodaření. Zvířata chovaná na ekofarmě mají volný přístup na pastvu a mohou se chovat podle své přirozenosti. Hojně se používají homeopatika a bylinné přípravky.
- Prospívají přírodě a volně žijícím zvířatům
Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého (způsobujícího globální oteplování), produkuje méně nebezpečných odpadů, či nepoužívá chemické látky a umělá hnojiva. Biozemědělství je mnohem přátelštější k životnímu prostředí a přírodě.
- Výborně chutnají
Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Biopotraviny překypují chutěmi. Proč? Bio ovoce i zelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají nižší obsah vody než konvenční. Zvířata chovaná v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu, s kvalitním krmením bez umělých náhražek, dávají pochopitelně maso, mléko a vejce nesrovnatelně lepší než z konvenčních velkovýrobních chovů. (Zdroj: AgronavigatorUZPI)
středa 12. března 2008
Desatero používání biopotravin.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat