
Ještě těsně po druhé světové válce mělo při výrobě špekáčků rozhodující podíl, vedle špeku, hovězí maso. Později, po zvýšení produkce prasat, byla surovinová skladba následující: 40 % hovězí maso přední, 30 % vepřové maso výrobní a 30 % špíček. V té době došlo také k změně kořenění špekáčků přidáním sladké papriky.
Po znárodnění podniků a provozoven zabývajících se zpracováním masa a výrobou masných výrobků bylo složení surovin, pomocných materiálů a obalů včetně technologických postupů, předmětem technicko-hospodářských norem, které i nadále určovaly vysokou jakost tohoto tradičního českého výrobku, jehož výroba se rozšířila i na Slovensku.
Pokud se objevily nekvalitní uzeniny, nebyl to úmysl vedení uzenářských závodů, ale nedbalost a nezodpovědnost zaměstnanců, kterou často řešily policejní orgány. Problémem státních podniků uzenin nebyla kvalita, ale kvantita, omezený výběr. Určitým řešením byly malé jatky a uzenářské provozy, které v osmdesátých letech zřizovaly zemědělské podniky.
Po roce 1989, po zrušení státních a oborových norem předepisujících technologii a jakost masných výrobků, došlo v minulých letech k nastolení cenového diktátu velkých nadnárodních potravinářských řetězců, které nezajímá tradice ani kvalita, ale pouze cena a zisk.
K naplnění svých cílů vyžadují tyto většinou nadnárodní obchodní firmy jen průměrnou (řečeno hodně diplomaticky) jakost výrobků. Často mají snahu stanovit cenu, za kterou má být určitý výrobek vyroben a jaký má mít vzhled. Co je uvnitř je nezajímá.
Vzniklá situace byla naneštěstí ještě podpořena častými změnami vlastníků a reorganizacemi uzenářských výrobních firem, které v souvislosti se snahou o přežití v chaotickém obchodním prostředí diktátu odběratelů podlehly.
Když stále zhoršující kvalita masných výrobků začala ohrožovat zdraví spotřebitelů, došlo sice k určité snaze státních orgánů problematiku řešit, ne však komplexně a tedy ne zcela účinně. (Zdroj Agris, 5.3.2008)
Žádné komentáře:
Okomentovat