Google

čtvrtek 27. března 2008

Úspěšné německé zemědělství.

Podle předběžných údajů spolkového ministerstva zemědělství se v roce 2007 zvýšila hodnota německého agrárního exportu o 14,6 % na 43,4 mld. EUR. Ministr zemědělství Gerd Müller odhaduje, že podle posledních údajů dosáhne hodnota agrárního exportu až 46 mld. EUR.

Na celkové hodnotě exportu zemědělských produktů a potravin se nejvýznamněji podílelo mléko (7 mld. EUR), jehož export se proti roku 2006 zvýšil asi o 27 %. Dalšími významnými exportními komoditami byly obiloviny (5,2 mld. EUR) a maso (5,8 mld. EUR).

Největšími odběrateli německých zemědělských produktů a potravin jsou tradičně Itálie, Nizozemsko a Francie. V roce 2007 se výrazně zvýšil agrární export především do dvanácti nových členských států EU (hlavně do střední a východní Evropy), a to o 27 %. Hlavním importérem mezi zeměmi mimo EU zůstalo také v roce 2007 Rusko.

Ministr Müller zdůraznil, že zemědělský export Německa se vyvíjel mnohem dynamičtěji než celkový export. Z exportního boomu profitovaly nejenom potraviny, ale také zemědělská technika a chovný materiál pro živočišnou výrobu. Hodnota exportu zemědělských strojů se v roce 2007 zvýšila o 12,2 %. Ministr prohlásil, že Německo je v současné době největším světovým vývozcem zemědělské techniky. Podle něho je tento sektor novátorský, produktivní a exportně orientovaný.

Ministerstvo zemědělství nyní orientuje svou strategii podpory exportu především na rychle se rozvíjející regiony východní Evropy, střední a jihovýchodní Asii a severní Afriku. Ministr Müller oznámil, že v současné době probíhají vyjednávání s Čínou, Jižní Afrikou a Japonskem o usnadnění přístupu pro dodávky vepřového masa z Německa na jejich trhy. (Agronavigator, 26.3.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat