Google

pátek 14. března 2008

Vysoké ceny obilí zabily 100.000 lidí.


Výrobu pohonných hmot z rostlin opět v Ženevě silně kritizoval expert OSN pro lidská práva a výživu Jean Ziegler. Řekl, že zásluhou výroby pohonných hmot z rostlin se zvýšil počet hladovějících lidí, přitom právo na jídlo je jedním ze základních lidských práv.

Ziegler požaduje, aby přeměna potravin na pohonné hmoty byla na pět let zastavena a během té doby se hledaly nové možnosti. Vzrůst cen potravin už způsobil smrt 100.000 lidí.

Nebezpečí vyplývá z konkurence potravin s pohonnými hmotami. O potraviny se lidé musejí dělit s rafineriemi. Přitom zásluhou stoupajích cen potravin a vody prudce přibývá bída a hlad.

USA a EU vážně uvažují zvýšit podíl bio-látek v pohonných hmotách, na což vzhledem k zemědělské produkci průmyslových zemí doplatí výroba potravin. To je třeba vzhledem k přibývání hladu změnit.

Situace lidí v rozvojových zemích se zhoršuje. V celém světě stoupl počet lidí trpících špatnou výživou o 12 milionů, proti předchozímu roku. Na světě každý šestý člověk je podvyživený, celkem se jedná o 850 milionů lidí.

Současný stav je způsoben zvýšením cen zemědělské produkce, která se během posledního roku zvýšila o 41 procent, přičemž cena oblilnin stoupla o 83 procent.

Ziegler, zpravodaj OSN, kritizoval také chování švýcarských politiků: Zatímco švýcarský velvyslanec Blaise Godet v OSN hlasoval pro lidská práva a výživu, ve stejné době švýcarský velvyslanec Luzius Wasescha ve Světové obchodní organizaci (WTO) hlasoval proti redukci zemědělských dotací.

Žádné komentáře:

Okomentovat