Google

pátek 28. března 2008

Vzpomínka na povodeň 2002.

Jedinečnou dolnorakouskou atrakcí se má stát vesnice Breitensee, ve které budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si, jak vypadá více než tisíc let starý strom.

Byla to paleontologická senzace, když po povodni v roce 2002 byl v údolí řeky Lužnice pod obcí Breitensee nalezen takzvaný "Gmündský písečný dub". Přes 1.400 let byl asi sedm metrů dlouhý kmen dubu, bez přístupu vzduchu, ukryt v písku řeky Lužnice.

Breitensee je je protáhlá vesnice ležící na českorakouské hranici, tři kilometry severně od Gmündu a asi dva kilometry jihovýchodně od zbytků české vesnice Krabonoš (část obce Nová Ves nad Lužnicí), která po roce 1951 byla vysídlena a zlikvidována Pohraniční stráží. Mimo státní hranice obě vesnice od sebe odděluje přírodní rezervace zřízená na široké nivě řeky Lužnice.

Domy vesnice Breitensee jsou postavené na vysokém břehu, jakémsi zlomu. Pohled odtud na ploché údolí na západě, jímž se mezi křovinami a bažinami kroutí řeka Lužnice, je nečekaně impozantní. Nahoře, na východní straně Breitensee, kde je opět téměř rovná krajina, podél vesnice vedou vedle sebe úzkokolejná železnice a silnice z Gmündu do Nagelbergu.

Po prozkoumání starého stromu přišly starosti, co se zachovalým tisíciletém dubem udělat. Vyhrál návrh postavit ho ve vesnici Breitensee mezi kapli a hasičskou schráň, aby k němu byl přístup. Náklady na úpravu areálu se odhadují na 28.000 euro (700.000 Kč).

Především představitelé města Gmünd, ke kterému vesnice Breitensee patří, si od této atrakce slibují zvýšení turistického ruchu. Město slaví letos 800 let od prvního historického záznamu, hlavní oslavy se konají na jaře, takže otázka písečného dubu bude zatím odložena. Ovšem v létní sezóně předpokládají, že turisté budou mít tuto přírodní zajímavost možnost vidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat