Google

pátek 28. března 2008

Stoupá spotřeba bio-potravin.

Spotřeba biopotravin v České republice v roce 2007 dosáhla 1,29 miliardy korun, což je nárůst o 70 procent oproti roku 2006. Vyplývá to z pravidelného šetření agentury Green marketing pro ročenku Český trh s biopotravinami.

Češi utratili v loňském roce za biopotraviny téměř 1,3 miliardy korun, tedy o celých 530 milionů korun více než předloni. Trh s biopotravinami je v ČR setrvale rostoucí, po předloňských 49 procentech přidal vloni na obratu dalších 70 procent.

Průměrná spotřeba na osobu tedy vloni činila 126 korun a biopotraviny si poprvé ukrojily více než půl procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů, přesně 0,55 procent.

Bohužel, podíl biopotravin z dovozu se oproti roku 2006 zvýšil z 56 na 62 procent. Je to důsledek nedostatečně rychlé reakce českých zemědělců a potravinářů na dramaticky rostoucí poptávku.

Té využívají zejména maloobchodní řetězce; jejich podíl na celkovém objemu nákupů biopotravin se vloni opět zvýšil.

„Trh s biopotravinami v České republice nabízí neopakovatelnou podnikatelskou příležitost. Je jisté, že spotřeba bude v několika následujících letech strmě stoupat. Byla by škoda přenechat většinu trhu zahraničnímu zboží“, komentuje výsledky šetření Tom Václavík z agentury Green marketing.

Biopotraviny již nejsou ani v České republice okrajovou záležitostí a stávají se součástí hlavního proudu. Maloobchodníci ani výrobci se do budoucna nebudou bez biopotravin ve svém portfoliu schopni rozvíjet. Pro zemědělce je zase ekologické zemědělství příležitostí uplatnit svoji produkci na domácím trhu za velmi atraktivní ceny. Analytici předpovídají pokračující růst a vysoké zisky těm, kteří nezaváhají a včas se na bio trhu zorientují.
(Zdroj: Agris, 25.3.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat