Google

středa 23. dubna 2008

KDU-ČSL pod Velehradem nebo v parlamentu?

O víkendu se v Pardubicích konal republikový sjezd KDU-ČSL, který na mnoho otázek, jež členskou základnou i ostatní veřejností jsou vedení této strany kladeny, opět přesvědčivě neodpověděl.

Delegáty sjezdu přijel pozdravit prezident Klaus, jehož zvolení si převážná část lidovců nepřála, a předsedové koaličních stran - současné vlády i minulé. Projevy byly zdvořilé, pouze premiér si neodpustil výhrůžné zahudrování, ale na jeho vystupování už si veřejnost zvykla a známky nevychovanosti nebere vážně.

Sjezd napětí ve straně nevyřešil, pouze oddálil. Brněnsko-zlínské křídlo, prezentované ambiciozními mladými politiky, slepě, ale zaníceně, podporující současného předsedu Jiřího Čunka, sice zcela neprosadilo odchod z vládní koalice, ale touhu po objetí se sociálními demokraty zakrýt nedokázalo.

Poslanci, kteří v prezidentské volbě hlasovali pro Klause, nesklidili ovace od delegátů sjezdu ani od předsedy strany Čunka, který poté, co sjezd odmítl novou volbu ředsedy, náležitě povyrostl a slíbil rezignovaat pouze při volebním neúspěchu.

Česká veřejnost si klade otázku: Proč KDU-ČSL má v čele člověka, který straně způsobuje jen problémy? Není to vůbec dílo politických protivníků, kteří se zvenčí snaží stranu rozložit, dostat mezi neparlamentní strany?

Pro venkovské obyvatelstvo může rozpačitý dojem z lidoveckého sjezdu být vymazán zajímavým programem strany„Naše kořeny a budoucnost - rovné šance pro venkov“

Žádné komentáře:

Okomentovat