Google

středa 16. dubna 2008

Mor prasat na Slovensku.

V oblasti jižního Slovenska okolo Levic byl opět zjištěn klasický mor prasat. Na základě informací, které má Státní veterinární správa ČR k dispozici nesměřovala z této oblasti do ČR žádná zásilka, tudíž odsud nebezpečí nehrozí.

Je však v této souvislosti třeba říci, že přestože naše republika je klasického moru prasat prostá, poslední výskyt u divokých prasat byl zjištěn v roce 1999, věnujeme této nepříjemné a nebezpečné nákaze stále pozornost. Právě i s ohledem na to, že v sousedních zemích, například v Německu anebo na Slovensku se případy výskytu klasického moru prasat čas od času stále objevují.

U nás lze s uspokojením konstatovat, že se v ČR již od roku 1999 klasický mor prasat nevyskytl, a to díky přísným veterinárním krokům v nedávné minulosti. Přesvědčujeme se o tom pravidelně prováděným monitoringem. Nicméně pro chovatele to znamená dbát na základní zoohygienická opatření. Ze základních preventivních opatření lze na prvním místě zmínit to, že chovatelé prasat mají zamezit kontaktu svých zvířat s divokými prasaty – to znamená mít okolo farem dostatečně pevné a odolné oplocení.
>
V České republice byl klasický mor prasat zjištěn naposledy u chovaných prasat v červnu roku 1997 (na Kroměřížsku) a u černé zvěře v listopadu roku 1999 (na Vsetínsku). Dnes však s tímto onemocněním prasat v ČR nemáme problémy. A díky tomu, že klasický mor prasat nemáme v našich českých chovech, ale ani u černé zvěře, lze z našeho území bez problémů vyvážet vepřové maso, ale i maso divokých prasat (zvěřinu). (Zdroj: SVS ČR, 15.04.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat