Google

úterý 8. dubna 2008

Zaslechnuto v Julinkově čekárně (14).

Výběr léků je dost nezvratitelně dán její tolerancí jednotlivých substancí. Nebudu uvádět přesná čísla doplatků, ale pro důchodce by bylo dosti komplikované je hradit spolu s bydlením a jídlem a tak. Pan kolega Julínek a pan Cikrt jistě vědí co já ne a medicína je přece vysoce kooperativní obor.

Trochu jsem se pozastavil nad páně Julínkovou garancí dojezdu záchranky. Patnáct minut zní přesně a hezky. Pan kolega asi již dlouho záchrankou nejel. Dojezd se neřídí zákonem, ale možnostmi. Někdy jsou to minuty. Jindy s prázdnýma rukama stojíte na dálnici v zácpě a koukáte jak se raněný utopí ve vlastní krvi. Dojezd? 55 minut. Možná bude stačit zákon a zácpy tak nějak samy od sebe zmizí a uvolní cestu sanitě.

Zcela samostatný rozbor, nejspíše zdravotnicko-právně-ekonomický, by si zasluhovala privatizace daně zvané zdravotní pojištění. V naší zemi je řada zkušeností se zdravotními pojišťovnami. Vytunelování jedněch z největších, namátkou Grál, nebo Hornická velmi intenzivně varují před neuváženými kroky.

Provozní náklady ve výši 4.5 procent jsou také velmi slušné navýšení. Jenom pro představu: jde o cca o deset miliard korun letos. Ovšem zejména perspektiva otevření možnosti holdingů – plátce, poskytovatel, správce peněz - je opravdu na hranici logiky a loupežnictví. Pokud bude povinný odvod peněz od zaměstnanců plynout do pojišťovny, která bude rozhodovat o tom, co komu zaplatí ve svém vlastním zdravotnickém zařízení.... no snad jedině držet nemocným palce.

Již dnes dochází k výraznému omezení zdravotní péče správci cizích peněz (oficiálně zdravotní pojišťovny). Ne že by plátce- zaměstnanec a zaměstnavatel nebo podnikatel rozhodoval o tom kde chce utratit svoje peníze za své vyléčení, ale naopak správci rozhodují o tom komu co zaplatí, aby vyšli. Nejlépe do vánoc. Dlouhodobé pojistné plány u nás neexistují.

Dalším bodem je garance doby ošetření či operace. Tady opravdu je velmi těžké najít slušná slova. Snad použiji Cyrana – pan ministr prostě spadl z měsíce a v reálné nemocnici již hodně dlouho nebyl. Možná na to přijme zákon. Ale kde vezme lékaře, sestry a hlavně kdo a z čeho je zaplatí?

Radši už zanechám komentářů. Poručíme větru, dešti. Záchranka dojede kamkoliv kdykoliv do 15 minut. Objednací doby budou garantované. Doplatky nebudou vyšší než 5 000 Kč - za rok. Lékaři a sestry budou v dostatečném počtu a všechno bude nádherné a v pořádku. (bl)

Žádné komentáře:

Okomentovat