Google

středa 21. května 2008

Šikanování občanů ČRza hranicemi ?

„Kontroly, které letos zavedli Němci a taky Rakušané na hranicích s ČR, neodpovídají schengenským dohodám – nesnížili počet pohraničních policistů, jen je posunuli do vnitrozemí,“ upozorňuje Zuzana Roithová.

Považuje za nepřípustné, aby hraniční kontroly byly skryté pod kontrolami ve vnitrozemí.
Poté, co Česko loni 21. prosince vstoupilo do schengenského prostoru a byly zrušeny kontroly na hraničních přechodech, zavedla policie v Rakousku a Německu kompenzační opatření, aby zabránila případnému nárůstu kriminality v příhraničí.

Opatření spočívají v častějších kontrolách na silničních tazích u hranic. Podle některých řidičů ale tyto kontroly přesahují běžný rámec a připomínají zrušené hraniční kontroly, nebo jsou ještě důkladnější.

„Za absurdní považuji 15 dnů vězení pro českého řidiče za to, že v autě vezl vystřelovací nožík – podle německé policie nesmí čepel kapesního nože měřit víc než osm a půl centimetru, mnohé houbařské nože ale mají delší čepel, mají být proto považovány za zbraně?“ podivuje se europoslankyně.

Ministerstvo zahraničí by mělo důkladně prozkoumat stížnosti českých řidičů a pokud se ukáže, že jde ze strany příhraničních kontrol v Německu a Rakousku o nestandardní postup, mělo by se českých občanů zastat na úrovni EU – například na jednání Rady,“ prohlašuje Roithová. (Zdroj: roithova,19.5.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat