Google

čtvrtek 22. května 2008

Ministr Říman chce dotovat ČEZ.

Jako věčně nenasycený Budulínek se nyní projevuje společnost ČEZ. Umožňuje jí to ministerstvo průmyslu a obchodu, jmenovitě ministr Martin Říman, který předložil vládě návrh, aby za společnost, která v loňském roce měla zisk 43 mililiard korun, vláda uhradila letošní nákup paliva za 1,48 miliard korun a v roce 2010 za 0.7 miliardy.

Palivo by mělo být zakoupeno Správou státních hmotných raezerv. Jedná se prakticky o dar od vlády, neboť jde o peníze daňových poplatníků. Veškeré palivo je nakupováno od ruské společnosti TVEL, která se po roce 2010 stane monopolním dodavatel do obou českých jaderných elektráren. Otázka plné závislosti na ruském dodavateli je také nezanedbatelnou politickou záležitostí.

Šéfové ČEZu nevyužívají sklady čerstvého paliva a nevytvářejí rezervy, takže v případě vyčerpání ruských zdrojů či v případě zhoršení politických vztahů s Ruskem by během krátké doby bylo nutno zastavit provoz obou elektráren. Současný stav v dodávkách paliva pro Temelín a Dukovany tedy hodně připomíná předlistopadovou československou závislost na sovětské ropě.

Dotování společnosti ČEZ je podivné už proto, že většinovým vlastníkem je český stát. Proč asi ministr Říman tak ochotně respektuje ČEZ, který nechce na svůj obrovský zisk sáhnout, a použije na nákup paliva peníze občanů?(zdroj:calla,21.5.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat