Google

čtvrtek 22. května 2008

Jaderné zbraně byly v ČSSR po roce 1969.

Bývalý československý ministr obrany generál Miroslav Vacek tvrdí, že jaderné zbraně na území Československa nebyly od roku 1965, jak někteří představitelé generality uváděli, ale až od roku 1969.

Podle Vacka, který za komunistické éry byl postupně velitelem vojenského okruhu v Táboře, náčelníkem generálního štábu a náměstkem ministra obrany, se nejednalo o výzbroj Československé lidové armády, ale výzbroj sovětské armády, která se zde v roce 1968 usadila.

V Československu podle generála byly tři sklady, ve kterých byly jaderné hlavice. Jednalo se o vojenské objekty užívané sovětskou armádou: v Bílině, v Mišově a ve vojenském prostoru Ralsko. O umístění nukleárních zbraní v dalších skladech na území ČSSR se jen spekuluje.

O existenci těchto vojenských skladů vědělo jen málo vysokých důstojníků, o tom, že jsou tam jaderné hlavice vědělo jen několik nejvyšších politiků.

Po roce 1989 bylo ve všech vojenských skladech československé i sovětské armády prováděno měření radioaktivity. Nikde naměřena nebyla. Experti to vysvětlují tím, že radioaktivita se z jaderných hlavic uvolňuje jen nepatrně, navíc ji zachycují speciální obaly

U obce Míšov, která leží na okraji výcvikového prostoru Jince, je vybudován podzemní sklad sovětské armády. Sklad byl perfektně vybavený včetně klimatizace. K čemu sloužil, dodnes česká armáda neví. Připouští se, že v něm mohly být uskladněné buď jaderné zbraně, jak tvrdí generál Vacek, nebo jiné tajné bojové látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat