Google

středa 11. června 2008

EP se diví poplatkům v českých bankách.

Na nedávném jednání Evropského parlamentu zazněla zpráva rakouského europoslance za lidovou stranu Othmara Karase, která má za cíl významným způsobem zlepšit přístup k zahraničním bankovním službám pro občany Evropské unie.

Ta navazuje na zprávu europoslankyně Zuzany Roithové, která nastartovala odstranění překážek pro elektronické bankovnictví a tím otevřela rozšíření nabídky bankovních služeb. Poslankyně, která při této příležitosti kritizovala banky v České republice za nehorázně vysoké poplatky, které může snížit zahraniční konkurence.

„Česká republika patří mezi země, která má jedny z nejvyšších bankovních poplatků z celé Evropské unie. Hůře je na tom už jen Polsko. Levnější bankovnictví je například v Rakousku,“ překvapila europoslance Zuzana Roithová s tím, že je nutné tuto situaci urychleně změnit. Otázkou úrovně bankovních služeb a výši bankovních poplatků se budou Roithová a další poslanci Evropského parlamentu i nadále věnovat.

Koncepční materiál připravují politici z Pardubického kraje:
Společně s ní se na vytváření koncepčního materiálu ke snižování bankovních poplatků podílí i hlavní iniciátor tohoto boje vícehejtman Pardubického kraje Roman Línek a senátorka Ludmila Müllerová.

„Vysoké bankovní poplatky jsou brzdou české ekonomiky, brání hospodářskému rozvoji, a dopadají na každého občana i firmu v České republice. Nejvíce to pociťují občané s nízkými příjmy,“ konstatoval Roman Línek s tím, že ve svých domovských zemí si zahraniční banky nedovolují vybírat tak vysoké poplatky jako v České republice.

Tuzemské banky vydělají ročně na poplatcích miliardy:
Tuzemské banky dosahují ročně miliardových zisků, například ČSOB 6,98 miliard, ČS 7,65 miliard, KB dokonce 9,3 miliard korun. Velká část plyne právě z poplatků, které musí zaplatit klient při jakémkoliv pohybu financí na svém účtu.

Z výsledků výzkumu majoritního vlastníka KB, tj. Société Générale ve Francii, vyplývá, že česká bankovní klientela je v porovnání s francouzskou zaostalá. Zatímco francouzský občan průměrně uskuteční 226 transakcí, průměrný Čech jich zvládne 35. Průměrný počet operací uskutečněných kreditní kartou za jeden rok také vyznívá jednoznačně - 98:11 ve prospěch země galského kohouta. (Zdroj: Roithová)

Žádné komentáře:

Okomentovat