Google

pátek 13. června 2008

Na Slovensku nejvyšší zemědělské dotace.

Při návštěvě Slovenského ministerstva zemědělství prohlásil slovenský premiér Robert Fico, že jeho vláda bude nadále zemědělcům vyplácet dotace v nejvyšší možné míře, jak to dovolí pravidla Evropské unie.

Je to pádná odpověď na námitky opozice, která zemědělské dotace soustavně kritizuje a vyzývá k tomu, aby místo zemědělcům vláda peníze dala na rozvoj vědy a školství. Zemědělské dotace nemohou přenést přes srdce ani mnozí slovenští ekonomové, kteří by tyto finance rádi rádi přesunuli do ekonomiky.

Vyplácet zemědělské dotace v maximální výši rozhodla Ficova vláda už v roce 2006 a hodlá v tom pokračovat i nadále. Je to zcelá odlišná dotační politika, než kterou prováděla bývalá pravicová vláda, která zemědělce opomíjela, bez ohledu na stoupající náklady na produkci potravin.

Protože zemědělci nových členských států mohou z rozpočtu EU dostávat jen 60 procent toho, co dostávají ve starých zemích, bude slovenská vláda rozdíl dorovnávat na 90 procent. Celkem by slovenští zemědělci měli dostat 11,5 milardy Sk. Od roku 2010 by se tato částka měla zvýšit o 10 procent a od roku 2013 by měly pro staré i nové členské státy být ve vyplácení dotací stejné podmínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat