Google

pátek 13. června 2008

ČESKÁ ŠKOLA: Kvantita na úkor kvality.

"Dnes ale funguje kult dítěte a tedy i kult studenta, stačí jeden „stěžovatel“ a dokáže učiteli značně znepříjemnit život. Ředitelé bohužel nehledí na kvalitu kantorské práce, ale na kvantitu, jde jim především o naplněnou budovu za každou cenu, takže za případné studijní neúspěchy nemůže lenost žáka či nedostatečné studijní schopnosti a dovednosti, ale učitel, který má být „velkorysý“ a přehlížet neznalosti a dávat hlavně pěkné známky. Pak se nemůžete divit, jací jsou uchazeči o vysokoškolské studium.

Přísných a náročných kantorů se navíc ředitelé snaží zbavit, tzn. vyhodit. Spásou českého školství rozhodně nejsou zvýšené platy. Daleko důležitější je celková změna systému, tj. nefinancovat školy jen podle počtu žáků. Už dávno měly být spuštěny státní maturity! Samozřejmě připravené tak, aby školy, které budou v náročných testech vykazovat dobré výsledky byly financovány lépe než školy, které dávají absolutorium tak říkajíc zadarmo, mnohdy stěží za docházku, neboť záškoláctví je i na středních školách běžným jevem."

Tolik několik mých postřehů. Postřehů kantorky, která po 20 poctivě odučených letech dostala právě v těchto dnech výpověď za to, že chce po studentech, aby se učili a studovali, která stále ještě studentům zadává tzv. povinnou četbu a nutí je vypracovávat referáty z nastudované literatury a ne stažené jen z internetu, která v hodinách pracuje s prozaickými a básnickými texty, což je samozřejmě těžší a náročnější, než se naučit odříkávat něco jen mechanicky. Podotýkám, že s tím, abych odešla ze školy nesouhlasí ani rodiče, ani studenti, ale je to direktivní rozhodnutí ředitele školy. Bohužel kompetence dnešních ředitelů jsou čím dál tím větší a obrana téměř donkichotská. (Zdroj:BL)

Žádné komentáře:

Okomentovat