Google

středa 18. června 2008

Nový Zéland bude bez klasických žárovek.

Nový Zéland chce od roku 2009 zakázat prodej klasických žárovek, aby tak omezil emise skleníkových plynů a ušetřil ročně na nákladech za elektřinu stovky milionů dolarů. Zastaralé žárovky mají nahradit úsporné, oznámila dnes novozélandská vláda.

"Tradiční světelné žárovky jsou technologicky zastaralé a velmi neefektivní," prohlásil David Parker, ministr zodpovědný za otázky energetiky. Klasická žárovka využívá pro tvorbu světla jen pět procent energie, zbytek se neúčelně rozplyne jako teplo. Na trhu je podle Parkera dostatek nových druhů osvětlení, které šetří náklady a energii a jsou tudíž šetrnější k životnímu prostředí.

Zákaz vstoupí v platnost od října příštího roku. Na Novém Zélandu se podle vládních údajů ročně za osvětlení vydá 660 milionů novozélandských dolarů (asi 7,7 miliardy Kč), což má za následek produkci přibližně 2,65 milionu tun skleníkových plynů.

"Novozélanďané tak mohou pouhou výměnou žárovek ušetřit do roku 2020 téměř 500 milionů dolarů," uvedla vládní mluvčí pro ekologické otázky Jeanette Fitzsimonsová. Novozélandská vláda chce také zmírnit finanční dopady na obyvatelstvo a cenový rozdíl v ceně žárovek dotovat.

Zákaz klasických "edisonovských" žárovek chce od roku 2012 zavést také Británie. Od roku 2010 se tyto žárovky nebudou prodávat ani v Austrálii a Čína je prý přestane používat do deseti let. (Zdroj:Ekolist, 17.6.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat