Google

středa 18. června 2008

Roste spotřeba mořských ryb.

Růst počtu obyvatel a změny zvyklostí ve směru ke zdravé stravě vedou k větší spotřebě ryb a mořských produktů. Růst během posledních 10 let se odhaduje na 3 % ročně a celkem by trh s rybami v r. 2009 měl činit 123 mil. t.

Kolem miliardy lidí na světě je závislých na konzumaci ryb jakožto primárním zdroji živočišných bílkovin, a to především v pobřežních oblastech, kde je obvyklá spotřeba ryb vyšší. Ryby dodávají 50 % bílkovin obyvatelům Indonésie, Japonska Srí Lanky, Bangladéše a Kambodži. Rostoucí ceny a snížená dostupnost levných ryb mají vliv na rozšíření akvakultur.

Pokud jde o rybolov a produkci v akvakulturách, dominují celosvětově asijské a pacifické oblasti (v r. 2006: 60 % trhu), kde se roční růst ve sledované době 10 let odhaduje na 3,3 %. Evropa a Japonsko reprezentují další významný region rybolovu a akvakultury. Pro rok 2010 se odhaduje v Evropě množství ryb na 19 mil. t.

Očekává se, že v rozvojových zemích spotřeba hodnotných i méně hodnotných ryb poroste (celkově i v množství na osobu), zatímco v rozvinutých zemích bude stagnovat a spotřeba na osobu se nezmění ani v sub-saharské Africe. Růst spotřeby v rozvojových zemích bude důsledkem řady faktorů (urbanizace, zvýšení příjmů, zvýšení počtu obyvatel). Do r. 2020 se očekává, že Indie, Latinská Amerika a Čína se stanou čistými exportéry.

Exponenciální růst počtu obyvatel vyčerpává i zvýšené množství vyprodukovaných chovaných ryb. Pro snížení rozdílu mezi nabídkou a poptávkou je zásadní věcí zvýšení produkce ryb, na což však mají vliv problémy environmentální, ekonomické i sociální. Na celkovém trhu s rybami má větší podíl rybolov (v r. 2008 se odhaduje na 67 mil. t), avšak produkce akvakultur roste velmi rychle - kolem 4 % ročně.

(Zpráva „Aquaculture and Fisheries: A Global Strategic Business Report“, publikovaná Global Industry Analysts, která je k dispozici, poskytuje přehled informací o trhu, o trendech, o nových výrobcích apod.) (Zdroj:Agronavigator UZPI,17.6.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat