Google

čtvrtek 19. června 2008

Ovoce ve školách zdarma ?

Ovoce a zelenina by mohly být v budoucnu ve všech školách Evropské unie zdarma. Dotace ovoce a zeleniny pro školní stravování jako prostředek pro boj s dětskou obezitou. Podle informací ČTK to na zasedání ministrů zemědělství EU navrhne Evropská komise.

Celý plán má vyjít zhruba na osm milionů eur. Bylo by to vůbec první viditelné opatření v boji Bruselu proti obezitě mladých lidí. Každým rokem totiž v EU přibývá asi 400 000 dětských "tlouštíků". Celkem jich jsou již více než tři miliony a další miliony školáků mají nadváhu. Bruselu je vzorem Velká Británie, kde tažení proti nezdravým potravinám ve školních jídelnách začalo již před delší dobou.

Zapojil se do něj i "televizní kuchař" a jedna z největších britských celebrit Jamie Oliver, který připravil televizní seriál o tom, co se dá uvařit zdravého s minimální částkou, jež je na školní obědy vyčleněna.

Britská vláda poté dotaci na školní stravu zvýšila, ale určila, že nové prostředky se smějí utrácet jen za ovoce, zeleninu a ryby. Kromě toho ministr nařídil, aby ze stolů zmizely slánky a láhve s kečupem a majonézou. Tyto přísady smějí nyní děti dostat jen v sáčcích s jednou porcí. Podobně by mohly časem vypadat všechny školní jídelny v celé Evropské unii. (Zdroj: Agris, 18.6.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat