Google

středa 25. června 2008

Teplo ze slámy.

Pálení obilné slámy v kotlích není novinkou, čas od času se tento způsob vytápění propaguje (Například v Dánsku, kde nejsou lesy, je to na venkově základní palivo), tak jako pálení zrna, časem se od něj ustoupí. Tentokrát o tomto způsobu vytápění přichází zpráva ze Slovenska, slámou se začalo topit na trenčínském sídlišti JUH,kde teplo z ní jde do stovek bytů.

Zavádění tohoto způsobu vytápění přišlo po zvýšení cen zemního plynu, který tak dostal konkurenta. Operovalo se s tím, že slámy je nadbytek, že se zaorává, takže by se dala využít lépe.

Rozdíly v nákladech jsou značné, topení slámou je třikrát levnější než plynem, ale zatím není velký rozdíl, neboť se v jeho ceně projevují investice na rekostrukci kotelny. Trenčínská společnost "Služby za bývanie" si při topení slámou účtuje 658 Sk za gigajoule, při topení plynem 872 Sk za gigajoule. Po odepsání investic, za 6 let, se u tepla ze slámy očekává mnohem nižší cena.

Podle Slovenského svazu výrobců tepla si tento způsob vytápění mohou dovolit jen města v nížinách, kde se pěstuje hodně obilí. Náklady na převážení slámy do horských oblastí by byly příliš vysoké a teplo by značně zdražily. Navíc slámu z jihu kupují jako stelivo zemědělci z méně úrodného severu. Proto ostatní města v Pováží se orientují na vytápění dřevní štěpkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat