Google

úterý 24. června 2008

Vysoké zemědělské subvence v USA.

Americký parlament přehlasoval veto prezidenta Bushe a schválil mnohamiliardové dotace pro zemědělce a zpracovatele potravin. Vláda vyplatí na potravinovou pomoc a na podporu zemědělců celkem 290 miliard dolarů (4,35 bilionu Kč).

Ve středu 18.června 2008 americká Sněmovna reprezentantů i americký Senát podruhé dvoutřetinovou většinou přehlasovaly Bushovo veto dlouho očekávaného zákona. Zákon tedy je platný.

Okolo dvou třetin této sumy je určeno pro potravinový program a pro trh s potravinami, zbytek je pro rozvoj zemědělství. "Stoupající ceny potravin a záplavy na středozápadě USA ovlivnily hlasování zákonodárců, kteří se rozhodli podpořit americké rodiny a americké farmáře," vysvětlil demokrat Collin Peterson, předseda zemědělského výboru sněmovny reprezentantů.

Americký prezident Bush se při vetování tohoto zákona odvolával na jiný zákon, podle něhož byly subvence do zemědělství už zvýšeny o 20 miliard dolarů (300 miliard Kč). Tyto zákony podle něho odporují mezinárodním proklamacím USA o dalším otvírání trhu.

"V této době je to nezodpovědné a drahé rozhodnutí, za které stát bude za pěstování rozhodujících plodin platit ještě více,"
reagoval prezident

Žádné komentáře:

Okomentovat