Google

pátek 25. července 2008

Bude Temelín nahrazen Saharou?

Sluneční energie ze Sahary by mohla zásobit elektřinou celou Evropu. V Evropské unii se chystají zásadní energetické projekty.

Základem by měla být obří supersíť solárních panelů na Sahaře, což by si vyžádalo investici asi 35 miliard dolarů. Největšími obhájci tohoto projektu jsou Nicholas Sarkozy i Gordon Brown.

Tento ambiciózní plán by měl také snížit evropské emise uhlíku. Záměrem nových gigantických projektů je vybudování elektrické supersítě , která bude dopravovat elektřinu vyrobenou z obrovské energie pouštního slunce na Sahaře.

V oblasti menší, než je Wales, má vzniknout baterie solárních panelů, která by v budoucnosti měla být schopna zásobovat celou Evropu čistou elektřinou. Arnulf Jaeger-Walden z Institutu pro energii Evropské komise konstatoval v Barceloně na Otevřeném fóru Euroscience, že by stačilo zachytit pouze 0.3 procent světla, které dopadá na Saharu a na Blízký východ - a tím by se uspokojily veškeré energetické potřeby Evropy.

Vědci požadují, aby byla vytvořena série obřích slunečních farem, které by vyráběly elektřinu buď prostřednictvím fotovoltaických buněk, anebo soustředěním sluneční energie k ohřívání vody, která by pak poháněla turbíny. Evropa by tak získala obnovitelnou energii.

V Evropě by měla vzniknout nová elektrická supersíť, která také bude dopravovat elektřinu vyrobenou z větrné energie v zemích, jako je Velká Británie a Dánsko (Skotsko připravuje vznik obrovského množství větrných turbin) a rovněž elektřinu vzniklou z geotermálních zdrojů, které jsou na Islandu.

Vědci se shodují v tom, že využití Sahary bude velice efektivní, protože slunce na Sahaře je nesmírně intenzivní. Uznávají, že bude zapotřebí obrovských investic a mnoha let, než solární energie ze Sahary dokáže celou Evropu energií zásobovat, ale předpokládají, že do roku 2050 bude Sahara produkovat 100 GW. Výstavba této sítě by stála asi 450 miliard euro. (Zdroj: BL,24.7.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat