Google

pátek 25. července 2008

České pivobude v EU chráněné označení.

České pivo se stane dalším českým označením, který budou moci používat výlučně čeští výrobci piva. České pivo dotáhlo boj do vítězného konce, ne všechny české pivovary však nad tímto úspěchem českých vyjednavčů jásají nadšením.

„Podle mých informací do včerejší půlnoci nedorazila žádná námitka proti přiznání ochrany, takže formálnímu rozhodnutí komise o udělení příslušného certifikátu zeměpisného označení již nic nestojí v cestě,“ uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, podle kterého se rozhodnutí komise dá očekávat v horizontu několika týdnů.

Březina však upozorňuje, že tažení za uznání ochrany pro zeměpisné označení České pivo nebylo rovnocenným dílem všech českých pivovarů.

„Je velká škoda, že mezi těmi, kdo dávali najevo jistou zdrženlivost a odstup, najdeme takové významné značky jako Plzeňský Prazdroj. Obávám se, že to do určité míry diskvalifikuje i samotnou známku České pivo“, myslí si Březina a dodává: „Není pochyb, že aktivnější zapojení a vystupování Prazdroje by dodalo značce České pivo ještě větší lesk a zvýšilo její marketingový potenciál na zahraničních trzích.“

Za zdrženlivým postojem stojí hlavně konkurenční boj mezi českými pivovary. Je pro české zástupce v EU trapné, že se konkurenční boj přenesl do roviny zeměpisných označení, která svým kulturním významem přesahuje zájmy jednotlivých pivovarů a dotýká se zájmů celého státu. V každém případě užívání značky České pivo hlavně menším pivovarům otevře dveře na světové trhy, což je nejlepší výsledek několikaletého úsilí, které za žádostí o ochranu označení České pivo stálo. Pro výrobce piva však toto označení nemá valný obchodní význam.

„Získávají tak nespornou konkurenční výhodu zejména na zahraničních trzích, kde má označení české pivo zvuk a pro spotřebitele představuje záruku kvality, “uvádí Březina.

Překvapením bylo, že řízení o přiznání ochrany mělo bezproblémový průběh. Čekaly se námitky z Rakouska a Německa, ale nakonec nedorazily. Němci si patrně uvědomili, že mají sami chráněné označení Bavorské pivo a rozhodli se Českému pivu neklást překážky. (Zdroj: Europoslanec Jan Březina: +00420 606 650781)

Žádné komentáře:

Okomentovat