Google

neděle 20. července 2008

České zdravotnictví moc šetří.

Česku se ekonomicky daří, ale výdaje na zdravotnictví jsou pod evropským průměrem. Našich necelých sedm procent HDP není totéž jako stejné číslo v Rakousku či Německu.

Množstvím peněz ve zdravotnictví se ve svém článku zabývá europoslankyně Zuzana Roithová:
Ačkoli používáme stejně drahé technologie a léky jako sousedé, přijde péče u nás jen na 850, zatímco v Nizozemsku na 3750 eur ročně na obyvatele. Šetří se na údržbě a platech – zejména sester. Mnoho nemocnic sice bude modernizováno díky evropským fondům, to však trend nezmění. Všechny zdravotní systémy v Evropě jsou založeny na principu solidarity zdravých s nemocnými – výdaje rostou tím rychleji, čím je účinnější medicína, a prodlužuje se délka života.

Naše zdravotnictví je však výjimečné tím, co vše se platí z veřejných peněz. Chybí zákon umožňující komerční připojištění, máme nejvíce regulovaný (na úrovni poskytovatelů), ale současně nejméně motivující (na úrovni pacientů) systém financování zdravotní péče.

Navíc úhrady péče jsou netransparentní a cenově nevyvážené, a proto jsou některé obory mnoho let výdělečné a jiné prodělečné. I kvůli tomu soukromé nemocnice některá oddělení omezily, zatímco ostatní se dostávají do dluhů – čas od času je stát oddluží bez ohledu na to, jak se na dluzích podílí špatné řízení. Více:

Žádné komentáře:

Okomentovat