Google

pondělí 21. července 2008

Odejde duch starých Karlových Varů?

Přímo v nejrušnějším centru karlovarské lázeňské čtvrti, vedle Vřídla a kostela sv.Maří Magdaleny, má vyrůst jedenáctipatrový moderní superhotel Grand Majestic. Stavba architektů Alexandra Mikoláše a Oty Kašparovského by měla být postavena za 700 miliónů korun.

Milovníci staré karlovarské architektury, která výmluvně připomíná noblesní konec 19. a první tři desetiletí 20.století, nejslavnější období zdejších lázní, se nikdy nedokázali smířit s ránami, jež lázním v podobě hotelu Termal a železobetonové krabicové Vřídelní kolonády zasadili komunističtí stavitelé, a již hrozí těžký další úder.

Karlovarský magistrát ani správa krajinné oblastu Slavkovský les proti stavbě údajně nic nenamítají. Krajský úřad, památkáři a hydrologové se k projektu nevyjádřili, veřejnost má možnost vyjádřit se do 5.srpna 2008.

Proti stavbě hotelu je zásadně děkan chrám sv.Maří Magdaleny P.Jiří Hladík, který předpokládá, že obrovský stavební ruch v těsné blízkosti způsobí devastaci jedinečné barokní stavby, která aspiruje na zapsání do památek UNESCO. Magistrát Karlových Varů doposud na jakékoli stížnosti ohledně negativního vlivu stavbařů nereagoval.

Mimo lůžkové části (204) mají být v hotelu tři restaurace, salonky, noční kluby, haly, recepce atd. Hlavní architekt stavby Mikuláš odmítá jakékoli námitky k budově hotelu, která má významně zasáhnout do vzhledu lázeňské čtvrti.

Žádné komentáře:

Okomentovat