Google

čtvrtek 14. srpna 2008

55. mistrovství světa v orbě.

V pátek 15. a v sobotu 16.srpna 2008 se v dolnorakouském Grafeneggu koná 55. mistrovství světa v orbě.Zúčastní se ho závodníci-nejlepší oráči ze třiceti zemí celého světa. Na akci je očekáváno 300 oficiálních hostů a 30.000 návštěvníků.



Grafenegg není příliš vzdálen od českých hranic, leží v Podunají, východně od města Krems (Kremže). Soutěž se uskuteční v zámku a na pozemcích statku knížete Metternicha-Sándora. Soutěž, rovněž všechny doprovodné programy, je připravena s velkou pečlivostí, podílejí se na ní spolková ministerstva zemědělství a životního prostředí, dolnorakouská vláda, rakouská i dolnorakouská zemědělská komora a další organizace.

Statek, u kterého se mistrovství v orbě koná, se nyní prakticky zabývá zemědělstvím, lesnictvím a vinařstvím jen jako dodatkovou činností. Jeden z nejúspěšnějších podniků v regionu - jeho vedoucím je ing.Walter Defler - je zaměřen hlavně na obchod. Už od roku 1955 je obchodní činnost podniku zaměřena na zemědělské, lesnické a stavební stroje, dopravní prostředky a nemovitosti. V poslední době podniká v ekologii a výrobě bioenergie.



Během soutěže v orbě bude na vedlejší 30 ha ploše probíhat celorakouská zemědělská výstava, jarmark a setkání vesnické mládeže. V pátek také proběhne rakouská národní soutěž v orbě Geotrac Supercup a soutěž zručnosti v ovládání traktoru. Bohatý je kulturní program, který se bude konat na zámku, jeho součástí bude soutěž jedenácti venkovských ženských pěveckých souborů a módní přehlídka. Celý den a večer budou účinkovat hudební skupiny. Spousta zábavy a her je připravena pro děti.

Mezi účastníky soutěže nebudou chybět čeští závodníci a české traktory Zetor. V kategorii jednostranných pluhů bude české oráče reprezentovat Václav Milík z Kutné Hory, s traktorem Zetor a pluhem Kverneland. Slovensko bude reprezentovat Daniel Neštický z Křižovan, rovněž s traktorem Zetor. Se třetím Zetorem pojede v této soutěži Slovinec Jožé Zver.

S otočným pluhem bude za ČR soutěžit Aleš Malý ze Zábřehu, s traktorem New Holland. Za Slovensko pojede Jaroslav Demo z Dolného Ohaje, s traktorem Valtra. Jediný traktor Zetor v této kategorii bude řídit Chorvat Ivan Spudič.

Událost byla dlouho předem propagována, například pivovar Zwettl (Světlá) vyexpedoval na 2 miliony lahví piva, na jejichž zadní straně byla etiketa, která na 55. mistrovství světa v orbě v Grafeneggu upozorňovala. Vyhlášení vítězů proběhne v sobotu v 18 hodin. Pro úplnost: vstupné přes den je 3 euro (72 Kč), celkem na den i večerní kulturní program je vstupné 9 euro (215 Kč).

Žádné komentáře:

Okomentovat