Google

pátek 15. srpna 2008

Protesty proti nízkým cenám obilí.

Krátce po mléčném konfliktu hrozí v Německu vypuknutí nového povstání zemědělců. Příčinou nespokojenosti jsou nízké ceny obilí. Rovněž cenami olejnin jsou všichni zklamáni.

Propad cen obilí rolníky zase odstavuje do role těch, kteří sotva přežívají. Prodejní cena potravinářské pšenice od začátku žní poklesla ze 170 euro (4.100 Kč) za tunu na 160 euro (3.900 Kč). Podobné je to s potravinářským žitem a dalšími obilninami. Proti loňsku je to propad cen ohromný. Vloni se potravinářské žito prodávalo za 180 euro (4.400 Kč), letos dostane zemědělec 140 euro (3.430 Kč). Trh je nasycen, sklady také.

Nízké ceny obilí jsou nepříjemným zklamáním pro všechny zemědělce kteří uvěřili předsklizňovým prognózám. Kde jsou sliby, že obilí bude exportováno do zemí třetího světa? Německo se dozvídá, že rozvojové země jsou zásobovány východoevropským obilím, jehož velká úroda byla v okolí Černého moře, a domácí trh s obilím je blokován. Mimo toho je prý cena pšenice závislá na ceně řepky, protože spekulanti se surovinami vsadili na oba produkty.

Nízké ceny za obilí jsou tragedií, protože během jeho pěstování došlo k enormnímu zvýšení cen hnojiv, nafty a pesticidů. Zvýšení nákladů na pěstování obilí až o 10.000 euro (245.000 Kč) nebyla letos v bavorských zemědělských závodech žádná vzácnost. Nakonec místo slibovaných dobrých cen za obilí, přišlo jejich snížení, které znamená další dluhy a další úbytek zemělských závodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat