Google

pátek 15. srpna 2008

Ministr Bursík na Šumavě "perlil".

Ministr životního prostředí Martin Bursík se svou nezbytnou průvodkyní Kateřinou Jacques zamířil na Šumavu. Nezasvěcený pozorovatel by předpokládal, že se přijeli seznámit s problémy, které z národního parku vyplouvají na povrch, tedy vyslechne názory všech stran.

Ministr Bursík se setkal pouze s těmi, kteří mu jsou sympatičtí, tj. s vedením Národního parku Šumava. Na adresu šumavských obcí zřejmě směřovala jeho slova: "...lidí, kteří nemají lesnické vzdělání, škodí Šumavě." Tento výrok je hlavně zpochybněn tím, že práci správy národního parku kritizují především lesníci, a to jak z české strany státní hranice, tak z bavorské.

"Kůrovec do lesa patří a je to jedna z vývojových etap lesa," řekl ministr, podle něhož se šumavský les napadený kůrovcem vyvíjí dobře a problém je vyřešen. Že z každého napadeného stromu vyletí nejméně 100.000 nových brouků, jimž ani sebevětší množství lapačů nezabrání, aby nenapadly sousední lesy, pana ministra nezajímá.

Starostové šumavských obcí jsou jednáním ministra rozhořčeni, neboť po celou dobu, co je ve funkci, si nenašel čas na setkání s nikým jiným než se správou národního parku. "Šumavský region volá trvale po stabilní koncepci národního parku, která by přežila alespoň jednoho ředitele parku anebo ministra životního prostředí. Pan ministr Bursík namísto koncepce přišel s kritikou," okomentoval Bursíkův výlet na Šumavu předseda svazku šumavských obcí František Nykles.

Žádné komentáře:

Okomentovat