Google

sobota 16. srpna 2008

Medvědi nevědí, kde mají být.

Ochránci přírody v Rakousku nedávno spustili pláč nad úbytkem hnědých medvědů v rakouském národním parku Kalkalpen, kde zůstali už jen dva. V dnešních zprávách rakouského teletextu se však objevila informace, že důvod nářku není zcela na místě, protože dalších šest medvědů se nachází v Korutanech.

Medvědi byli na území rakouských zemí, stejně jako v Čechách, vyhubeni v 19. století. V sedmdesátých letech se na rakouské území zatoulal občas nějaký hnědý medvěd ze Slovinska. V devadesátých letech 20.století vznikl fond WWF, který znovu medvědy do rakouské přírody vysadil. Koncem 90.let se odhadovalo, že v Rakousku žije 35 hnědých medvědů. Ti se potom začali ztrácet. Příčinou jejich mizení je pravděpodobně pytláctví, kvůli trofeji nebo kvůli ochraně stád ovcí

V současnosti WWF, za podpory vídeňského Výzkumného ústavu pro divokou faunu a ekologii (FIWI), končí přípravy na import dalších dvou nebo tří medvědů ze Slovinska, kde jich žije asi sedm set, do parku Kalkalpen. S projektem zachování medvědů v Rakousku je seznámena zemská vláda Salcburska, zástupci mysliveckých společností, rolníků i podnikatelů.

Venkov, zemědělci a všichni, kteří se pohybují ve volné přírodě, nejsou vracením do přírody zvířet, která mohou ohrozit lidi i domácí chovy, nadšeni. Zemědělci poukazují na to, že 99 procent všech druhů zvířat, která v minulosti na zemi žila, už vyhynulo, takže dva medvědi rakouskou přírodu nezachrání. Podle nich nejlepší umístění velkých šelem a jedovatých hadů je v zoologických zahradách a muzeích.

Žádné komentáře:

Okomentovat