Google

neděle 17. srpna 2008

MŽP nechce plastové nákupní tašky.

Ministerstvo životního prostředí dalo obchodům výstrahu: pokud s rozdáváním plastových tašek řetězce do konce roku samy nepřestanou, je ministerstvo připraveno novelizovat zákon o obalech. Varianty opatření jsou:
1. Zavést na tyto tašky obdobu spotřební daně.
2. Platil z plastových tašek recyklační poplatek.
3. Zákonem rozdávání tašek zdarma přímo zakázat.


Řetězce plastové tašky v miliardových množstvích nakupují v Číně, což jim dovoluje získat je za velmi výhodnou cenu. Otázkou je jejich likvidace, řetězce se obhajují tím, že tašky jsou v přírodě biologicky odbouratelné. V době odbourávání se však neshodují, ta je podle některých dva týdny, podle jiných až pět let. Podle ekologů některé plastické hmoty mohou přežít věčnost.

Pokusy zavést biologicky odbouratelné tašky zatím nevycházejí, ekonomicky výhodnější jsou dosavadní plastové tašky. Většina supermarketů plastové tašky prodává za 3 Kč a více. Některé větší řetězce je dávají zdarma, jejich cenu započítávají do nakoupeného zboží.


České ministerstvo životního prostředí se zřejmě inspirovalo ve Velké Britanii, kde vláda hrozila na plastové tašky zavést speciální daň. Supermarkety začaly odměňovat zákazníky, kteří používají vlastní tašky, a v krátké době poklesl počet vydaných plastových tašek o 40 procent, tedy 400 milionů kusů.

Některé české řetězce nečekají na zásah vlády, ale reagují dopředu, například chtějí zavést recyklovatelné tašky vyrobené ze stoprocentní juty nebo na bázi bramborového škrobu. Takové tašky by neměly stát více než 10 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat