Google

pondělí 4. srpna 2008

České chovy prasat končí.

Začínají se naplňovat nejčernější úvahy o konci chovu prasat v Čechách a na Moravě. Řada významných producentů prasat na výkrm oznámila konec.

Uvedla to zpráva Agrární komory. Tržní cena za kilogram živé hmotnosti jatečných prasat se drží pod 30 korunami. Vstupy jsou kolem 38 korun.

Stav je ve skutečnostu horší, než jak jej uváděl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Smutné je, že končí další komodita, která byla pro naše zeměpisné pásmo a půdní podmínky vhodná. Po cukrovce, která je na třetině ploch, krachují velkochovy prasat. Navíc ve vzduchu visí pohroma pro producenty mléka.

Nedostatek masa řeší zpracovatelé a obchodní řetězce zvýšeným dovozem vepřového z Belgie, Nizozemska nebo Dánska, zemí, které vyrábějí pětinásobek vlastní spotřeby.

Po pádu několika dalších českých velkochovů se zcela jistě cena dováženého masa razantně zvýší. Například v Belgii je vepřové maso v obchodní síti mnohem draží než v ČR, jeho cena je ve srovnání s cenami ostatních zemí jedna z nejvyšších. Přitom české partie vepřového masa byly díky vysoké kultuře šlechtitelských chovů velmi vyrovnané a mnohem kvalitnější než třeba maso z Polska a řady dalších evropských států. (Zdroj: Apic,2.8.2008)
.

3 komentáře:

  1. V ČSSR jsme měli vybudovanou zemědělskou velkovýrobu, což nám záviděli mnozí odborníci ze Západu. ODS všk zlikvidovala JZD. Tím vytvořila podmínky pro současný rozklad a vylidňování vesnic. Lidé tam nemají zaměstnání, špatná je doprava, zavírají se tam školy, obchody atd.

    Bez subvencí, vyplácených západním zemědělcům, je naše výroba drahá a lidé zejména v pohraničí nedosahují zisků, které by jim umožnily najatou půdu koupit. Ale její ceny jsou proti Západu skoro desetkrát nižší a dnes už si ji mohou bez legislativních zábran koupit cizinci; využívají toho zejména Němci a Holanďané. Orná půda mizí pod různými domy, supermarkety a sklady, takže se nebezpečně snižuje její rozloha.

    Stát neovlivňuje zemědělskou výrobu, tu řídí ceny trhu. Proto jsou u nás výrobní náklady mnohdy vyšší než ceny prodávaných komodit. To ohrožuje celá výrobní odvětví (např. mléko nebo vepřové).

    více zde:
    http://halonoviny.cz/index.php?id=64418

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel máte pravdu. Největším nesmyslem 90.let bylo opuštění východních trhů a představy, že Západ nám kvůli naším modrým očím padne okolo krku a bude odebírat vše, co mu nabídneme. Západní trhy jsme nedobyli, východních jsme se zřekli. Nejvíc na to doplácí zemědělství. Skodovka nebo Kolbenka místo likomotiv můžou vyrábět větrníky, nebo se z nich můžou stát vietnamské tržnice. Venkov, když se zbaví zemědělství, zůstane opuštěn.

    OdpovědětVymazat
  3. Žasnu, jak v době volně dostupných informací, volné přístupností ke vzdělání, může někdo vypustit(komunista ??), takový hospodářsko-ekonomický nesmysl. Ano míním tim zemědělská družstva -zločinem a loupeží vzniklé ničení zemědělského majetku ve velkém. Kdyby tyto formy byly konkurenceschopné, tak nekončí.Viz. - vrozené vady kolektivních forem hospodaření. Východní trhy - když zákazník neplatí, tak jim zřejmě na dluh nemůžeme donekonečna dávat. Ach jo, když levice, komunisté se hrabou státními zásahy do podnikání, tak je na českém venkově na 100 let po nich co dávat dohromady. S tím, že jejich zásahy, včetně bezpráví, vystěhování, materiální bídy nesly na bedrech generace sedláků - zemědělců.

    OdpovědětVymazat