Google

úterý 5. srpna 2008

Třeboň-město placeného parkování.

O prázdninách některá česká města zažívají klasický letní nápor návštěvníků. Po několika letech pokusů užívat si dovolenou v zahraničí, se stále více obyvatel České republiky vrací k typickému "socialistickému" domácímu turizmu, do dob, kdy se za hranice nesmělo: přejíždějí z místa na místo, přespí někde jednu noc, maximálně dvě, a zase pokračují ve spěšných prohlídkách měst, hradů a zámků - shlédnout jich co nejvíce.

Jedním z měst, které v těchto dnech "praská ve švech" je lázeňské město Třeboň. Lázeňští hosté i nemotorizovaní turisté, pěší i na bicyklech, se ztrácejí mezi karoseriemi motorových vozidel. Historickým centrem města projíždí jedno auto za druhým, přičemž obyčejně hlavním důvodem této činnosti je snaha zaparkovat. Nejlépe na náměstí u restaurací nebo v přilehlých ulicích.

Otázkou je jestli se o to, aby uprostřed města byl tak intenzivní automobilový provoz, nepostarali také tamní městští zastupitelé, když zpoplatnili stání na parkovištích i v ulicích hodně vzdálených od centra.

Zpoplatnění parkování je vlastně jediná možnost, jak se město může dostat do peněženek turistů. Výsledky vypadají tragikomicky. Zaplněný střed, přičemž okrajová placená parkoviště zejí prázdnotou - zákeřně číhající výběrčí poplatků se na nich vrhají na ojedinělá vozidla, jimž se v centru nepodařilo zaparkovat - stejně tak jsou prázdná místa, kde jsou parkovací automaty.














Žádné komentáře:

Okomentovat