Google

středa 6. srpna 2008

Velká úroda v Rakousku, ale...


"Letošní sklizeň obilí bude v Rakousku zřetelně vyšší než v roce 2007. Podle prognóz by mělo být sklizeno 3,2 mil tun, což je o 20 procent víc než vloni. Při započítání kukuřice, bude celková sklizeň okolo 5 mil.tun," sdělil při krátké tiskové konferenci Günter Griemayer, předseda představenstva společnosti Agrarmarkt Austria.

Situace se však asi nebude vyvíjet jen optimisticky, protože několik oblastí Rakouska bylo postiženo řáděním přírodních živlů. Problémem bude kvalita sklizeného obilí, což se projeví nadbytkem krmného obilí a jeho nižší cenou. Tu také bude snižovat podobná situace v sousedních výchooevropských zemí, kde je také dobrá úroda, ale horší kvalita. Na vídeňské burze zatím je cena potravinářské pšenice 210 € (5.040 Kč)/t, cena krmné pšenice je o 60 € (1440 Kč)/t nižší.

Problémy s kvalitou potravinářské pšenice by v Rakousku měla vyřešit výrobna bioetanolu v Pischelsdorfu, která potřebuje asi 400.000 tun obilí. Nyní o dodávkách špatné pšenice na výrobu bioetanolu probíhá jednání. Více napoví další vývoj počasí a průběh další sklizně, potom budou transporty obilí organizovány.

Žádné komentáře:

Okomentovat