Google

středa 13. srpna 2008

Klausův euroskepticizmus poškozuje ČR.

Pokud Poslanecká sněmovna PČR nepřehlasuje veto prezidenta Klause, za porušení povinnosti členské země čeká Českou republiku žaloba u Evropského soudního dvora a pravděpodobně sankce. Uvádí se to ve včerejší zprávě Ministerstva životního prostředí.

Klausem vetovaný zákon měl do českého právního řádu začlenit dva roky staré nařízení Evropského parlamentu o registraci, povolování a omezování chemických látek známý pod anglickou zkratkou REACH. Jedná se o evropský právní předpis, který je nutno v České republice dodržovat, ať si čeští zákonodárci či prezident přejí, nebo nepřejí. Zákon je sice právní formalita, ale je nutný.

Prezident navázal na svou předchozí kritiku EU a novou legislativu označil za "bezprecedentní krok, který převádí veškerý chemický průmysl pod přímou kontrolu evropských byrokratů". Podle něj tak Česko ztrácí kontrolu nad klíčovým průmyslovým odvětvím.

V žádném případě se nejedná o zásah Bruselu do českého chemického průmyslu, uvádí MŽP. Agentura má pouze na základě vědeckých poznatků povolovat uvádění velmi nebezpečných chemických látek do výroby. Znění zákona bylo projednáno v hospodářském výboru PS, kde byly aspektovány připomínky zástupců českého chemického průmyslu.

1 komentář:

  1. Česká republika a na její popud i Evropská unie by měli odpovědět co nejrychlejším zrušením všech povolení občanům Ruské federace ke stálému nebo dlouhodobému pobytu. Turistická a pracovní víza by měla být upravena tak, aby se vyloučila byť i jenom statistická pravděpodobnost nehody nebo neshody většího počtu návštěvníků z Ruské federace. Jinak se můžeme nadít, že Nové Imperiální Rusko jednou začne bombardovat Prahu nebo Karlovy Vary, „aby ochránilo svoje občany“.
    Jsme v Ćechách a tak slavjanofilové si tiše mnou ruce, jak to NATO v Gruzii dostalo na frak. Euroskeptici budou chvíli mlčet, aby nemuseli přemýšlet o bezpečnostních rizicích energetické závislosti na Rusku, protože Rusko je přece jenom menší zlo než Evropská unie, jak několikrát zaznělo z okruhu Václava Klause. A bude se čekat. Česká republika má za pár měsíců převzít řízení Evropské unie. Vláda je na dovolené a tak se dá jen věřit, že někdo pečlivě sleduje a učí se na diplomatickém ohňostroji, který rozehrála Francie, od které předsednictví EU budeme přebírat.
    Rusko nikdy ve svojí historii svým vlivem nepomáhalo růstu demokracie v Evropě. Jednou tomu možná bude jinak. Není však sebemenší důvod věřit, že by se to mohlo změnit za vlády pánů Medvěděva a Putina. Ustupovat není kam. Pokud nechcete být zase tím zadním dvorkem.

    OdpovědětVymazat