Google

neděle 10. srpna 2008

Nazelenalé brambory jsou jedovaté.

Nazelenalé brambory obsahují toxiny, proto je třeba nazelenalé části před vařením odřezávat. Jinak hrozí otrava s bolestí hlavy a nevolností.

V americkém odborném časopise "Journal of the Science of Food and Agriculture" potvrzují výzkumníci z anglické university Reading starou zkušenost, že zelené brambory se v kuchyni nesmí brát na lehkou váhu.

Nazelenalé brambory obsahují jedovaté látky solanin a chaconin, které se v bramborách tvoří po jejich přímém osvícení slunečním svitem. Tyto toxiny bramborovým hlízám během zrání slouží jako ochrana proti klíčení a proti houbám a hmyzu, ale pro člověka jsou jedovaté.

Příznaky otravy se objevují po osmi až dvanácti hodinách od jejich požití. Otrava se projevuje silnou bolestí hlavy, závratěmi, nevolností, zvracením, nepokojem, který může přejít v pomatenost a halucinace.

Podle anglických výzkumníků je nejlépe zelené části bramborových hlíz odkrajovat. Proti zelenání hlíz se mají dělat opatření během sklizně, kterou je třeba provádět hned po dozrání brambor, ale nesklízet při vysokých venkovních teplotách. Dalším základním opatřením proti zelenání je uskladnění v tmavé chladné místnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat