Google

pondělí 1. září 2008

Cestovní ruch dále rozpačitý.

Česká zařízení cestovního ruchu už pomalu začínají hodnotit letošní léto. Žádná zvláštní sláva to letos na venkově nebyla. Největší návštěvnost zaznamenal Pražský hrad a pražská zoologická zahrada.

Počasí a silná koruna sehrály svou roli. České obyvatelstvo mohlo levněji rekreovat v zahraničí a cizinci také si raději vybírají země, kde je letní pobyt vyjde levněji než v ČR, kde navíc jsou vystaveni nekřesťanskému okrádáni od taxikářů a číšníků. Na nížším zájmu o domácí cestovní ruch se nepříznivě podepsalo i letošní chladné a deštivé počasí, především v jižních Čechách, kam kvůli koupání lidé nejvíc jezdí do více či méně primitivních kempů u rybníků a řek.

Jistým podkladem k získání základního přehledu o turistice je provoz na silnicích. Ještě před takovými pěti lety se to na českých silnicích hemžilo žlutými holadskými poznávacími značkami, ale v letošním roce při zahlédnutí holandského auta lze mluvit o úspěchu. Zdá se, že ubylo i aut s pražskými poznávacími značkami, které v minulých letech na český venkov hojně přivážely ztřeštěný spěch a jiné zlozvyky pražských ulic.

Důvody proč trávit dovolenou v ČR se vytrácejí i u obyvatel dalších západních zemí. Pokud přijíždějí Východoevropané, jedná se o zbohalíky, kteří se chtějí předvést a utrácet lehce nabyté velké peníze v mnohahvězdičkovích hotelích v Praze. Tato drahá zařízení jsou rovněž turistickým útočištěm naivních Američanů a Japonců.

Pozorovat bylo možné i úbytek cyklistů, přestože stavitelé nákladně zřizovaných cyklistických stezek a organizátoři akcí pro cyklisty prohlašují, že zájem o cyklistiku stoupá a cyklistů přibývá. Dojem ze silnic a stezek je zcela jiný.

Pokud cyklistů neubylo, změnila se jejich věková struktura, zestárli. Po cyklistickém boomu krátce po roce 2000, kdy jízdní kolo bylo klasickou módní záležitostí a jistým atributem úspěšnosti a na drahých kolech se velkými rychlostmi po silnicích předváděli podnikatelé, úředníci i studenti, se rozvoj cyklisziky přibrzdi, lidé se vrátili k autům a motocyklům, které jsou vždy pohodlnější a rychlejší a udělá se s nimi větší dojem.

Žádné komentáře:

Okomentovat