Google

pátek 19. září 2008

Rakouský sedlák jako volič.

V Rakousku se kvapem blíží předčasné parlamentní volby, roste nervozita. I když navenek se předvolební kláni nejeví tak zákeřné jako v českých poměrech, ve skutečnosti se příliš neliší, cíle jsou stejné.

Na rozdíl od voleb v České republice se rakouské politické strany snaží mnohem více oslovit rakouský venkov, myšleno zemědělce. V hledáčku politiků se tedy pohybuje 190.000 zemědělských závodů, na kterých žije 650.000 voličů. To už je dost velká síla.

Bohužel rakouský volič nemá příliš na vybranou: lidovci, socialisti, zelení, svobodní a několik dalších bezvýznamných stran včetně komunistů. Snadný výběr. Šance lidovců a socialistů jsou stále vyrovnané, další dvě strany se horko těžko dostanou do parlamentu. Velká koalice obou stran, která po minulých volbách vznikla, se jako obvykle neosvědčila.

Rakouské sedláky, z nichž 80 procent v roce 2006 volilo lidovou stranu, v současnosti trápí hlavně nízké ceny mléka a vysoké ceny průmyslových hnojiv, proto prostřednictvím zemědělské komory (LK) se někteří snaží s volebními hlasy obchodovat. Slibují také hlasy tomu, kdo jim slíbí uhájení stávajících subvencí, které jsou jedny z nejvyšších v EU.

Přes všechny podpory, o jakých se v ČR zemědělcům může jenom zdát, přibývá mezi rakouskými sedláky pesimizmus, beznaděje. Staří horští hospodáři umírají, mladí o tvrdou manuání práci nestojí, odcházejí ze samot do měst, ubývají pastviny. Obavy, že typický kolorit alpské krajiny nezachrání žádná politická strana, se naplňují pořád rychleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat