Google

úterý 23. září 2008

Rusko omezuje dovoz masa.



Nedávno byl v Rusku zaveden prozatímní zákaz dovozu masa ze společností v Dánsku, Francii, Německu, Itálii a Španělsku. Od 21. července 2008 byl omezen vstup na ruský trh pro masné výrobky z Brazílie, Austrálie a Argentiny.

Mezi těmito potravinami je množství zakázaných výrobků, v nichž byly nalezeny nežádoucí látky.
Počátkem června byly zablokovány přísuny masa z osmácti společností ve Španělsku, Belgii, Německu a Francii, protože byly v mase nalezeny stopy antibiotik. Je pravděpodobné, že zákaz dovozu nebyl podnícený důvody ohledně bezpečnosti potravin, ale daleko víc jako ochrana před výší dovozů mezinárodního masného průmyslu.

Před nedávnem prohlásil ruský ministerský předseda, že nárůst dovozu by mohl být překážkou v rozvoji ruského průmyslu zpracování masa. Členské státy Evropské unie jsou nejvýznamnější dodavatelé masa do Ruska. V roce 2008, z celkového dovozu 445 000 tun hovězího masa, bylo 351 000 tun dovezeno z Evropské unie. 490 000 tun dovezených vepřových půlek pocházelo rovněž z Evropské unie. Ekonomové očekávají, že zákaz dovozu zvýší v Rusku ceny masa o 5-10 procent.

Podle bývalého ministra hospodářství, v současné době děkana Moskevské ekonomické školy, budou tato opatření zcela ovlivňovat konečné spotřebitele. Inflace je již nyní na vysoké úrovni, sdělil veřejnosti prostřednictvím moskevského tisku. Zároveň se předpokládá, že ruští producenti masa by mohli snížit ceny, aby se stali konkurenceschopnými s dovozci z Evropské unie. (Zdroj: AgronavigatorUZPI,22.9.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat