Google

čtvrtek 2. října 2008

Agrární komora připravuje mobilizaci.

Dnes by se mělo uskutečnit jednání zástupců Agrární komory. Měli by jednat o formě protestu, který se má uskutečnit dne 13. října 2008. Po schůzi by se agrárníci měli setkat s ministrem zemědělství Gandalovičem.

Protože Gandalovič peníze, které AK požaduje, nesehnal, dojde pravděpodobně k blokádě některých hlavních silnic v blízkosti Prahy. Agrární komoře se jedná o 2,8 miliardy Kč, kterými by česká vláda měla dorovnat zemědělské subvence tak, aby dosahovaly 90 procent výše subvencí, které z Bruselu dostávají zemědělci starých zemí EU.

Vláda schválila rozpočet, v němž je pro zemědělství v roce 2009 o 4 miliardy méně než v roce 2008. Snižování státního dluhu je chvályhodné, proč to ale musí být na úkor zemědělců, nechce nikdo vysvětlit. Podle AK v zemědělství ještě budou v příštím roce chybět další peníze, protože nepřijde 5 miliard z rozpočtu EU.

Zatímco výdaje českého státního rozpočtu budou v roce 2009 o 4 miliardy Kč vyšší, zemědělství má dostat jen 81 procent letošního roku, naopak školství má dostat 130 procent a životní prostředí dokonce 200 procent.

Velkým otazníkem budou forma a výsledky protestu. Pokud bude demonstrace jen formální, tak jalová, jako byly ty předcházející, bylo asi lepší od sametových protestů upustit a neprovokovat proti sobě veřejnost. Jak se skutečně cílevědomě demonstruje, mohla se AK na jaře přiučit při stávce "mléčných sedláků" v Německu. Vytrvalost přináší úspěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat