Google

středa 8. října 2008

Blokáda, nebo alegorický průvod.

Rolníci kvůli krácení rozpočtu ministerstva zemědělství vyjedou v pondělí 13. října 2008 se zemědělskou technikou na silnice po celé České republice a na dvě hodiny na nich budou zpomalovat dopravu.

Dvouhodinový protest zemědělců by se měl týkat i komunikací v Praze. Rozhodl o tom krizový štáb Agrární komory. Zemědělcům, kteří jsou v AK sdruženi, se nelíbí zejména to, že přímé platby mají být příští rok nižší o 2,8 miliardy korun.

Jakkoli jsou důvody k protestu oprávněné, forma protestu se jeví slabá, formální, jako pláč na špatném hrobě: Pomalá jízda zemědělských vozidel po hlavních silnicích. Kdo bude postižen tímto protestem, který zřejmě bude připomínat předlistopadovou jízdu alegorických vozů při prvomájové manifestaci? Protože dvouhodinová akce má být zahájena v pondělí v 8 hodin, tedy v pracovní době - v době nejintenzivnějšího provozu, budou pomalou jízdou a zácpami na silnicích postiženi hlavně řidiči firemních vozidel, kteří rozhodnutí vlády těžko změní.

Nedá se očekávat, že po tomto salónním protestu Agrární komory vláda padne do křesel a změní rozhodnutí, s jistotou však je možné předpokládat projevy nesouhlasu ze strany veřejnosti. Není to tak dávno, co proti provozu temelínské elektrárny některé rakouské organizace ochránců životního prostředí pravidelně protestovaly tak, že si u zemědělců objednaly blokády českých hranic. Přestože blokády byly důkladné, provoz na hraničních přechodech byl zastaven, pára nadále z Temelína stoupá k obloze vesele dál. Jediným výsledkem blokád bylo, že rakouští zelení proti sobě poštvali veřejnost českou i rakouskou - což se projevuje při tamních volbách.

Pan Veleba, prezident Agrární komory, a jeho moudří rádcové o protestech dlouho jednali a vymysleli je tak, aby nikoho moc nebolely, hlavně vlastní členy, aby stávku včetně nákupů stihli v pracovní době. Není třeba vyloženě vzpomínat Francii, kde by při mnohem menší křivdě na zemědělcích určitě několik dní hořela auta a obchody, stačí si však připomenout letošní jarní "mírnou" stávku německých, rakouských a švýcarských sedláků - vydrželi protestovat tak dlouho, až mlékárny povolily a zvýšily cenu mléka. Sice jen na krátký čas, ale zemědělci si ověřili svou sílu.

Peníze, které byly pro příští rok k dispozici, byly rozděleny a je nepravděpodobné, že by se například ministři školství a životního prostředí nad zemědělci slitovali a část svého rozpočtu jim darovali. Ve víru událostí a emocí však zanikla slova ministra financí Kalouska, že příjem do eráru může být větší, než se předpokládá, a potom by nebyl problém tyto částky uvolnit. Zdá se, že Kalouskovi jako oceněnému světovému "ministrovi financí roku 2008" zatím všechny výpočty vycházejí, takže peníze na přímé platby zemědělců s velkou pravděpodobností mohou přijít i bez protestů.

2 komentáře:

  1. Rozhovor s Miroslavem Jirovským, předsedou Zemědělského svazu ČR

    http://halonoviny.cz/index.php?id=67779

    OdpovědětVymazat
  2. tragedii ceskych zemedelcu je nejednota vyvolavana fanatizmem ODS, Nemec a jeho vesnicti prospechari

    OdpovědětVymazat