Na jih od českých hranic už třetím rokem probíhá akce "Bramborový podzim v údolí Lužnice". Jedná se o akci která už překročila význam regionu a stala se špičkovou atrakcí rakouské gastronomie.
O proslulosti akce svědčí skutečnost, že při zahájení "Bramborového podzimu" v groβottenském hostinci Thaler připravovali bramborové speciality tři kuchaři ze známých vídeňských hotelů (Imperial, Österecher im MAK, Bristol).
"Dobré brambory jsou základem výborné kuchyně. Brambory z Lužnického údolí zásluhou své excelentní kvality jsou pro nás nenahraditelnou surovinou," shodli se všichni přítomní kuchaři.
Kuchař Kröpfl z hotelu Imperial říká: "Půdy v oblasti Waldviertelu jsou pro pěstování brambor vynikající, tady je možné dostat potravinové suroviny, které jsou pro vrcholnou gastronomii pokladem. Jsou to zcela jiné půdy než v oblasti Moravského pole, kde se pěstují průmyslové plodiny. Velmi dobrou kvalitu zdejším potravinám dodává neporušené přírodní prostředí."
Na rozšíření vynikající pověsti brambor z údolí horního toku řeky Leinsitz (Lužnice) má podíl 18 biozemědělců, kteří se na jejich pěstování specializují. Nesoustřeďují se jednu nebo dvě odrůdy, ale pěstují a na trh dodávají plných 54 odrůd. Celou tuto pestrou nabídku odrůd odebírá vídeňský hotel Imperial. Největším odběratelem biobrambor z údolí Lužnice ovšem není Vídeň, ale Mnichov.
"Když se urodilo dost brambor, mohli jsme naši odbornost prodávat," říká vedoucí projektu Herbert Frantes, "pěstujeme brambory asi na sedmdesáti hektarech a plánujeme rozšíření. V žádném případě však nehodláme brambory pěstovat velkovýrobním způsobem. Naše biobrambory jsou pro spotřebitele o hodně dražší než běžné brambory, proto mu musíme dodat brambory vynikající chuti a ověřené kvality.""
Rozhodujícím kriteriem pro biosedláky je tedy kvalita brambor, nikoli množství. Kvalita brambor je totiž rozhodující i pro špičkovou gastronomii. (zdroj: NON)
O proslulosti akce svědčí skutečnost, že při zahájení "Bramborového podzimu" v groβottenském hostinci Thaler připravovali bramborové speciality tři kuchaři ze známých vídeňských hotelů (Imperial, Österecher im MAK, Bristol).
"Dobré brambory jsou základem výborné kuchyně. Brambory z Lužnického údolí zásluhou své excelentní kvality jsou pro nás nenahraditelnou surovinou," shodli se všichni přítomní kuchaři.
Kuchař Kröpfl z hotelu Imperial říká: "Půdy v oblasti Waldviertelu jsou pro pěstování brambor vynikající, tady je možné dostat potravinové suroviny, které jsou pro vrcholnou gastronomii pokladem. Jsou to zcela jiné půdy než v oblasti Moravského pole, kde se pěstují průmyslové plodiny. Velmi dobrou kvalitu zdejším potravinám dodává neporušené přírodní prostředí."
Na rozšíření vynikající pověsti brambor z údolí horního toku řeky Leinsitz (Lužnice) má podíl 18 biozemědělců, kteří se na jejich pěstování specializují. Nesoustřeďují se jednu nebo dvě odrůdy, ale pěstují a na trh dodávají plných 54 odrůd. Celou tuto pestrou nabídku odrůd odebírá vídeňský hotel Imperial. Největším odběratelem biobrambor z údolí Lužnice ovšem není Vídeň, ale Mnichov.
"Když se urodilo dost brambor, mohli jsme naši odbornost prodávat," říká vedoucí projektu Herbert Frantes, "pěstujeme brambory asi na sedmdesáti hektarech a plánujeme rozšíření. V žádném případě však nehodláme brambory pěstovat velkovýrobním způsobem. Naše biobrambory jsou pro spotřebitele o hodně dražší než běžné brambory, proto mu musíme dodat brambory vynikající chuti a ověřené kvality.""
Rozhodujícím kriteriem pro biosedláky je tedy kvalita brambor, nikoli množství. Kvalita brambor je totiž rozhodující i pro špičkovou gastronomii. (zdroj: NON)
Žádné komentáře:
Okomentovat