Google

úterý 21. října 2008

Povolební únava.

Krajské volby zřejmě budou mít nejen vliv na posílení české opozice, ale i na dění v Evropské unii a v Evropě vůbec. Doposud na veřejnosti zesměšňovaný Jiří Paroubek prokázal, že ze zaměstnance pražského stravovacího zařízení se může vyklubat filozof a stratég velkého formátu.

Paroubek především přímo geniálně odhadl politické znalosti českého obyvatelstva, vsadil na skrytý populizmus, na výsledky průzkumu veřejného mínění. Pochopil, že v ČR je jiná situace než například v USA, kde je na prvním místě zájem o dění v obci a reginu, kde dění ve Washingtonu a volba prezidenta jsou pro občana okrajovou záležitostí. Lidé v českých krajích se záshuhou centralizace medií chovají obráceně, vědí toho o politickém dění v Praze víc než o dění v sousedním domě, natož o dění v obci a krajském zastupitelstvu. Paroubkovi stačilo do předvolební kampaně shrnout kritiku, se kterou ČSSD už dlouho operuje; americký radar, poplatky ve zdravotnictví, volbu prezidenta apod., a volič neodolal.

Dalším Paroubkovým Velkým říjnovým tahem bylo sněmovně vnutit na tento týden hlasování o důvěře vládě. Byl by přímo zázrak, kdyby doposud více než křehká vládní koalice, těžící z rebelantství přeběhlíků, přežila tento nebo další údery sociálních demokratů a komunistů.

Pád vlády by ovšem měl nepředvídatelné následky v Evropské unii, jíž má Česká republika od 1.ledna 2009 předsedat. Do konce roku se nové parlamentní volby nestihnou a je ve hvězdách, jak značně ekonomicky rozloženou EU bude řídit Mirek Topolánek, který doma sedí na židli s jednou nohou.

O tom, jak by to při svérázném českém předsednictví v EU mohlo vypadat, hovoří různé prognózy a varování a jedna dobrá rada: "Evropané, držte si klobouky, pojedeme s vršku!"

1 komentář: