Google

pondělí 27. října 2008

Schwarzenberg se bije za české předsednictví.

Pokud by prezident použil tato slova, považoval bych to za urážku. A kdybychom byli v dobách našich prarodičů, museli bychom si dát schůzku v pět ráno v Bouloňském lesíku se dvěma svědky v černém," na adresu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Zatímco po podivných senátních volbách v Praze zaznívají silná slova o tom, kdo má a kdo nemá řídit český stát, ve Francii se jako lev bije za české zájmy ministr Schwarzenberg. Důvodem Schwarzenbergových vyjádření byl návrh francouzského prezidenta na vytvoření eurozóny ze zemí které jako platidlo přijaly euro.

"Naše reputace v EU neodpovídá realitě. Jistě, prezident Václav Klaus má své vlastní názory a já je respektuji, ale zahraniční a evropskou politiku vytváří vláda," řekl Schwarzenberg, "nejsme euroskeptičtější než jiné země v Evropě a je mi líto, že jsme vydáváni za 'ty špatné'." Vyjádřil přesvědčení, že se český Ústavní soud brzy vysloví, že Lisabonská smlouva o reformě unie je v souladu s českou ústavou. Parlament pak smlouvu rychle schválí, protože i rozhodující opoziční strany ji podporují.

Český ministr poskytl rozhovor listu Le Monde, který zveřejnil zprávu o tom, že Sarkozy by měl stát v čele EU i nadále. Tím zpochybňuje české a švédské předsednictví. Návrho okamžitě odmítlo Německo.

Schwarzenberg řekl, že dělit Unii na starou a novou v něm vzbuzuje skepsi. "Je to způsob, jak zničit práci vykonanou na sjednocování Evropy. Je třeba být solidární. Eurozóna je sice důležitou součástí Unie a pan Sarkozy by bezpochyby dokázal řešit problémy šestnáctky lépe než sedmadvacítky. Ale jako idea to není šťastné."

Na pochybnost listu, zda malá země jako Česko zvládne za Unii vést obtížné vyjednávání například s Ruskem, ministr odpověděl, že "jsme možná malí, ale právě na Rusy máme více know-how než leckdo jiný, protože jsme s nimi žili 40 let".

Žádné komentáře:

Okomentovat