Google

pondělí 17. listopadu 2008

Co se psalo ráno 17.listopadu 1989.

K nejpopulárnějším předlistopadovým českým novinám na venkově patřily Zemědělské noviny, v jejichž redakci našla útočiště celá řada znamenitých novinářů a zemědělských odborníků.



Není možné tvrdit, že se jednalo o noviny, v nichž by se objevovaly jiné politické názory, než bylo v té době obvyklé, cenzura byla nemilosrdná, přesto se často dal "mezi řádky" vytušit nesouhlas s jednáním vlády i státních orgánů. Oblíbenost Zemědělských novin vyplývala z podrobných informací o dění v zemědělství, z rad chovatelům, zahrádkářům, včelařům, z právní poradny, z rad stavebníkům apod. Velmi oblíbené byly pravidelné přílohy, romány na pokračování, kriminalistické příběhy. Rovněž inzeráty byly pro venkov zajímavé.

17.listopadu 1989 vyšly Zemědělské noviny jako kdykoli předtím od roku 1945. Hlavní články na první straně stručně informovaly o jednání federální vlády a federálního shromáždění, o tom, že generální tajemník ÚV KSČ přijal delegaci tureckých komunistů a také o karlovarské konferenci pěstitelů a zpracovatelů olejnin.

Úvodník ZN se 17.11.1989 zabýval úbytkem ploch brambor, přestože na trhu chybělo 280 tisíc tun konzumních brambor. Průměrný výnos v roce 1989 byl 20,53 tuny. Jako důvod k omezování pěstování brambor bylo uváděno zvyšování nákladů na jejich pěstování, hlavně na stavbu skladů.

Na první straně byla také kratičká připomínka smrti studenta Jana Opletala v roce 1939, a dlouhý článek o podnikání v roce 1989 v jihočeské Třeboni. Místopředsedkyně městského národního výboru uváděla, že ve městě je 97 soukromých podnikatelů. Pojem podnikatel ovšem byl v té době odlišný od současnosti. Tehdy se jednalo v podstatě o tzv. "meloucháře", kteří si po práci přivydělávali nějakou malou činností, kterou si nechali legalizovat. Jednalo se většinou o švadleny a krejčí (ve městě byl velký textilní podnik Otavan), kteří občas někomu ušily nebo upravily šaty, o opraváře praček a elektrospotřebičů a o příležitostné stánkaře. Šest mužů mělo oprávnění dělat domácí porážky prasat.



Druhou stránku novin zabíraly mezinárodní události, kulturní rubrika a pravidelný páteční kriminální příběh. Třetí stránka byla věnována zemědělství - pěstování brambor: "Poslední koš brambor 1989" v JZD Studená (JH), zpracování brambor v JZD Nížkov (ZR) a přidružené výrobě v JZD Studenec. Asi jedna čtvrtinu stránky patřila Řádkům důvěry (dopisy čtenářů) a drobným inzerátům.

Poslední strana ZN byla 17.11.1989 jako vždy určena sportovním událostem, drobným zprávám (Minutky dne, Výhry v loterii apod. a druhá část inzertní rubriky), programu televize (hlavní večerním pořadem na I. programu byl 3. díl seriálu Černý stín Vesuvu, na II. programu Televizní klub mládeže). Hlavním článkem sportovní rubriky byla zpráva o postupu československých fotbalistů (trenér Vengloš) na mistrovství světa v Itálii, když rozhodujícím poslední bod získali v Lisabonu při remise 0 : 0 s Portugalskem.

Zemědělské noviny měly 17. listopadu 1989 pouze čtyři strany (+ páteční přílohu Náš domov), jejich cena byla v pátek 0,70 Kčs (v ostatních dnech 0,50 Kčs), ale tehdejšímu běžnému čtenáři přinášely přibližně stejný rozsah informací jako současné noviny o čtyřiceti stranách a ceně 10 Kč a více.

Žádné komentáře:

Okomentovat