Google

úterý 18. listopadu 2008

V Rakousku asi zruší 1000 pošt.

Zatímco Česká pošta zatím neuspěla s pokusem rušit malé vesnické poštovní úřady, rakouská pošta, která má přibližně stejnou minulost jako pošta česká, plánuje zrušit dvě třetiny pošt. S drastickým rušením malých rakouských pošt a s hromadným propouštěním poštovních úředníků nesouhlasí tamní poštovní odborová organizace, která na konec letošního roku připravuje protestní stávku, jejíž mottem je: Na Ježíška žádná pošta nepřijde.

Do roku 2015 má být v Rakousku uzavřeno asi 1000 poštovních úřadů, propuštěno má být asi 9000 poštovních zaměstnanců. V Dolních Rakousech má být uzavřeno asi 319 poštovních úřadů a propuštěno 660 poštovních zaměstnanců. Tyto počty zřejmě nejsou konečné

V zájmu dalších úspor chtějí poštovní manažeři spustit liberalizaci poštovních služeb v roce 2011. Od tohoto roku budou moci doručovat dopisy i jiné firmy. Doručování zásilek je pro rakouskou poštu jedním z největších příjmů (za tři čtvrtiny roku 2008 měla zisk 103 milionů euro).

Spolkový ministr pro infrastrukturu Werner Faymann tvrdí, že do konce června 2009 žádná pošta uzavřená nebude. Plán úsporných opatření ředitel pošt Anton Weis předloží ve středu. K propouštění zaměstnanců však určitě dojde, protože požadavek na zrušení poštovní reformy byl odmítnut.

Dozorčí rada nejvyššího poštovního kontrolního úřadu bude zeštíhlení pošty projednávat do konce roku. Jaké poštovní úřady budou v roce 2009 uzavřeny se rozhodne na schůzi 11.prosince 2008. Potom to bude oznámeno obcím a dotyčným komunitám.

O novém uskupení pošt a požadavcích na soukromé firmy, které budou chtít tyto služby zajišťovat, se jednalo minulý týden. K rušení malých pošt je skeptický dolnorakouský odborový předák Helmut Pellech: "Jsem zvědavý, jak doručování zásilek bude zajištěno v zapadlých a nepřístupných venkovských horských oblastech, když budou propuštěni doručovatelé z malých pošt, kteří jediní tyto osady důkladně znají."

Ředitel rakouské pošty Weis však zůstává neoblomný, nadále do budoucnosti plánuje uzavření dvou třetin poštovních úřadů. Co se týká zaměstnanců má prý určitý sociální plán.

Žádné komentáře:

Okomentovat